avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... purtare nume
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

purtare nume

Buna ziua,

Iata care e problema pentru care va cer sfatul :
Tocmai am primit sentinta in urma procesului de tagada paternitatii (pe scurt: copilul meu s-a nascut dintr-o relatie in afara casatoriei si am deschis un proces de tagada paternitatii; acesta s-a incheiat favorabil;sunt divortata; copilul e minor).

Am mers la starea civila pentru emiterea unui nou certificat de nastere; am inteles ca prima data trebuie emis unul 'fara tata', dupa care putem merge impreuna cu tatal natural pentru recunoasterea copilului si am vrea sa si poarte numele tatalui natural.

Aici a intervenit problema: doamna de acolo mi-a spus ca se poate face recunoasterea copilului la notar (deci sa apara numele tatalui la rubrica respectiva in certificat), dar ca pentru ca acesta sa poarte numele lui, trebuie mers la judecatorie. Am intrebat ce inseamna asta, proces ? Doamna mi-a zis ca da, trebuie proces pentru stabilirea filiatiei si doar apoi se poate si purtarea numelui tatalui.

Din cate stiu, parintii aleg de comun acord ce nume va purta copilul.
Va rog sa-mi spuneti cum e de fapt? Chiar trebuie deschis proces? (cine impotriva cui, cand amandoi suntem de acord ca copilul sa poarte numele tatalui).

Multumesc,
Astept raspunsul dvs.

Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 14:13, 24 Noiembrie 2010
PAS22 a scris:

maglas a scris:

Si mai usor ar fi ca tatal copilului sa dea o declaratie in fata ofiterului de stare civila prin care sa recunoasca copilul, apoi sa deschideti actiunea.
In acest mod nu mai sunt necesare interogatoriiloe si administrarea probelor fiind o actiune de incuviintare purtare nume.

Si stabilirea paternitatii?

Codul familiei:
Art. 57
Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament.
Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.

Înscrierea menţiunilor de recunoaştere a paternităţii
(Model DECLARAŢIE recunoaştere copil)
Dată în faţa noastră,
Referent stare civilă
Declaraţie
Subsemnatul(a)...............................................................cu domiciliul în ......................................,str……………….,nr…….,judeţul/sectorul………………,născut la data de...........................în localitatea.........................................,telefon nr…………….,cod numeric personal…………...………..posesor al buletinului/cărţii de identitate seria.........nr......................eliberat(ă) de Poliţia .....................................,declar că prin prezenta, recunosc ca fiind al meu copilul...................................................................................născut la data de...............................................în Bucureşti, Sectorul 2, de către..................................................……………………………
Depun alăturat, certificatul seria.....................nr...........................pentru anulare.
Data
Semnătura,
SSC – DRC
Ediţia 1/Revizia 0

Recunoasterea copilului nu reprezinta stabilire paternitate, doar este benevola, nu?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2010
Cosmin-Traian Maglas, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire paternitate plrflrn plrflrn O femeie si un barbat sunt casatoriti. Decid sa divorteze, Fiecare incearca sa-si refaca viata. Femeia ramane insarcinata inainte ca decizia de divort sa ... (vezi toată discuția)
Tagaduirea paternitatii si recunosterea copilului si purtare de nume roxyy80 roxyy80 Multumesc pentru toate mesajele trimise.Am inregistrat fetita pe numele pe care inca il mai port pana la definitivarea divortului si asa ca la rubrica tata a ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului din afara casatoriei pp_adela pp_adela Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o chestiune delicata. Cu sotul meu sunt in divort de anul trecut si, intre timp am intalnit o persoana deosebita cu ... (vezi toată discuția)