Raspunsurile la intrebarile dvs. sunt dependente de anumite aspecte concrete ale spetei. Cu toate acestea, pentru incredintarea copiilor minori (ca accesoriu al divortului) ar fi bine sa solicitati incredintarea acestora dvs. Chiar daca nu faceti acest lucru, instanta se va pronunta asupra acestei incredintari catre unul din soti.
Referitor la cota parte din bunurile comune, principiul de drept general aplicabil presupune impartirea bunurilor comune ale sotilor in cadrul partajului, in cote egale. Sunt considerate bunuri comune bunurile obtinute de soti in timpul casatoriei, cu unele exceptii prevazute de lege (Codul Familiei). Daca acea casa de la tara si masina sunt bunuri obtinute in timpul casatoriei, atunci, in mod ideal, aveti dreptul la jumatate. Cu toate acestea, principiul contributivitatii sotilor la obtinerea bunurilor comune este si el aplicabil pentru combaterea prezumtiei legale prezentate mai sus. De aceea este important orice mijloc de proba care poate combate prezumtia enuntata si care trebuie prezentat instantei, adaptind in acelasi timp cererea de chemare in judecata si administrarea probelor, functie si de acest aspect.
Partajul bunurilor comune, ca accesoriu al divortului nu este prescriptibil si poate fi introdus atat odata cu actiunea de divort, dar si ulterior acesteia, oricand.
De asemenea, este posibil un partaj amiabil, atat prin incheierea unei tranzactii in fata instantei, cat si in cadrul unui partaj voluntar, incheiat notarial.