avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort, partaj bunuri
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort, partaj bunuri

sunt in divort am doi copii minori,mentionez ca sunt mama, asi dori sa ramana copii la mine daca este posibil si in legatura cu partajul avem o casa la tara si masina vreau sa stiu ce cota parte am.
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 10:49, 24 Noiembrie 2010
Raspunsurile la intrebarile dvs. sunt dependente de anumite aspecte concrete ale spetei. Cu toate acestea, pentru incredintarea copiilor minori (ca accesoriu al divortului) ar fi bine sa solicitati incredintarea acestora dvs. Chiar daca nu faceti acest lucru, instanta se va pronunta asupra acestei incredintari catre unul din soti.
Referitor la cota parte din bunurile comune, principiul de drept general aplicabil presupune impartirea bunurilor comune ale sotilor in cadrul partajului, in cote egale. Sunt considerate bunuri comune bunurile obtinute de soti in timpul casatoriei, cu unele exceptii prevazute de lege (Codul Familiei). Daca acea casa de la tara si masina sunt bunuri obtinute in timpul casatoriei, atunci, in mod ideal, aveti dreptul la jumatate. Cu toate acestea, principiul contributivitatii sotilor la obtinerea bunurilor comune este si el aplicabil pentru combaterea prezumtiei legale prezentate mai sus. De aceea este important orice mijloc de proba care poate combate prezumtia enuntata si care trebuie prezentat instantei, adaptind in acelasi timp cererea de chemare in judecata si administrarea probelor, functie si de acest aspect.
Partajul bunurilor comune, ca accesoriu al divortului nu este prescriptibil si poate fi introdus atat odata cu actiunea de divort, dar si ulterior acesteia, oricand.
De asemenea, este posibil un partaj amiabil, atat prin incheierea unei tranzactii in fata instantei, cat si in cadrul unui partaj voluntar, incheiat notarial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort paulika paulika as vra sa stiu cam cat costa un proces de divort? (vezi toată discuția)
Partaj cosmariama cosmariama buna, Mai pot sa deschid proces pentru partaj , a unui imobil care a fost bun comun, a fost vandut cu 1 luna inainte de divort,si banii fiind in locuinta ... (vezi toată discuția)
Divort Julia24 Julia24 Buna ziua. In cazul unui divort, cum se face partajul? Eu sunt casatorita de un an si jum. Eu doresc sa divortez pentru ca nu mai functioneaza deloc... Avem ... (vezi toată discuția)