Buna ziua,
subiectul nu este nou, s-a mai discutat pe forum despre infiintarea unei noi asociatii prin desprinderea de asociatia initiala pe baza prevederilor legii 230/2007, nu stiu insa cum inceteaza raporturile dintre membrii noii asociatii si vechea asociatie, care este modalitatea prin care acestia parasesc vechea asociatie fara a fi nevoie de modificarea acordului de asociere a acesteia din urma, unde legea este clara (art. 8 /1).
Stiu ca este inedit, fac parte din vechea asociatie dar sunt de acord cu cea noua , problema este de a repune pe linia de plutire vechea asociatie ramasa fara conducere prin migrarea acesteia in formula noii asociatii.
Mai concret: nemultumiti de prestatia presedintelui, o parte din membrii asociatiei convoaca o adunare generala pentru a-l demite. Presedintele refuza sa puna la dispozitia Adunarii Generale(AG), legal convocata conform legii 230/2007, registrul de procese verbale si celelalte documente si paraseste AG, aceasta degenerand in discutii fara finalitate si fara o hotarare clara de sedinta - se pare din cauza lipsei registrului de procese verbale.
Presedintele convoaca scara pe care locuieste si incepe demersurile unei noi asociatii care a ales drept conducere... acelasi presedinte si un nou comitet executiv. Presedintele anunta verbal ca si-a dat demisia din conducerea vechii asociatii.
Pana aici totul este clar, este dreptul dansilor la libera asociere si nu ne putem opune. Problemele insa abia acum incep sa apara. Veche asociatie convoaca legal in 7 zile o AG extraordinara pentru alegerea unui nou Comitet executiv, unui nou presedinte si a cenzorului. Fara a avea o comunicare oficiala a faptului ca o parte a membrilor au migrat catre noua asociatie am socotit - pentru a intampina o eventuala contestatie- 20% din totalul initial al membrilor Asociatiei.
Intrebarea mea era legata de pasul urmator care trebuie efectuat dupa alegerea noii conduceri si anume modificarea acordului de asociere si daca este cazul a statutului, cum incadram cele 2/3 necesare conform art 8 din L230/2007, la nr. initial de membrii sau la cel rezultat din scindare ? Normal fara o comunicare oficiala a infiintarii noii asociatii trebuie luat in considerare cel initial, nu-i asa?
Daca ati ramas in vechea asociatie nu va ramane decat sa puneti la punct predarea gestiunii, a partii care revine noii asociatii, fond de rulment, fond de reparatii, restantieri, partea din restantele la furnizori.
Ca veche asociatie nu trebuie sa faceti nimic altceva, va pastrati vechea denumire, iar la acordul de asociere adaugati o singura foaie de hartie in care scrieti ca ap.x - y au trecut in asociatia noua. Deci nu modificati acordul de asociere pentru ca el este expresia situatiei de atunci, de la momentul infiintarii asociatiei...si doar faceti specificatia modificarii componentei asociatiei care ramane.
In rest este treaba noii asociatii sa se ocupe de toate aspectele infiintarii ei. Proprietarii care vor sa se desprinda din asociatia veche nu au nevoie de acordul conducerii asociatiei vechi.
Cum am zis, NU. Ei isi hotarasc soarta in deplina independenta.
Evident ca veti fi anuntati "neoficial", ca sa zic asa, numai ca sa va pregatiti de "divort" sau "despartanie" :)
Statutul sau legea
rocado
Buna ziua,
In cazul unei AS de proprietari organizata dupa lega 203/2007, cu specificatia in statut ca dizolvarea AS se paote face atunci cand in conduminu ... (vezi toată discuția)