avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Eroare sentinta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Eroare sentinta

Daca la pronuntarea sentintintei de divort s-a strecurat o eroare, si anume plata pensiei alimentare incepand cu data introducerii actiunii si nu cum era corect si anume incepand cu data pronuntarii hotararii, ce va urma daca paratul face recurs? Se vor cita din nou partile? Mentionez ca a paratul a cerut indreptarea erorii materiale, dar i s-a raspuns pe motiv ca nu este o eroare materiala dar de fond. Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 13:26, 25 Noiembrie 2010
nu e nici o eroare. pensia de intretinere pentru copii se plateste de la data introducerii actiunii si nu de la darea hotararii.
elladomi a scris:

nu e nici o eroare. pensia de intretinere pentru copii se plateste de la data introducerii actiunii si nu de la darea hotararii.

Deoarece tatal a sustinut material in toata aceasta perioada, s-a cerut clar plata pensiei alimentare de la data pronuntarii hotararii., partile fiind de comun acord. Deci este o eroare!
Pensia de intretinere se stabileste de la data introducerii actiunii, insa daca tatal probeaza cu inscrisuri si martori ca a contribuit la cresterea si educarea minorului si pe perioada procesului si solicita sa se stabileasca pensia de la data pronuntarii, atunci instanta trebuie sa stabileasca pensia de la data ponuntarii, mai ales ca in cazul de fata, ambele parti au fost de acord cu acest aspect.
In acest caz hotararea instantei nu poate fi modificata printr-o cerere de indreptare eroare materiala ( eroare materiala insemna eroare privind numele, adresa etc.), ci este necesar sa se promoveze calea de atac prevazuta de lege, respectiv a apelului, in termen de 30 de zile de la comunicarea hotararii instantei de fond.
Dosarul va pleca astfel la instanta superioara, deci la tribunal si fireste ca partile vor fi citate pentru termenul fixat.
Ultima modificare: Joi, 25 Noiembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data de la care se acorda pensie de intretinere madalina15 madalina15 buna seara! care este data de la care se acorda pensia de intretinere?data pronuntarii sau data introducerii actiunii? multumesc! (vezi toată discuția)
Divorþ. momentul de la care se plãteºte pensia de întreþinere stefan42 stefan42 Buna ziua, am si eu o intrebare : indemnizatia de crestere a copiilor se plateste din momentul introducerii actiunii de divort sau dupa pronuntarea divortului. (vezi toată discuția)
Sunt intr-o dilema ! Manole Dumitru Manole Dumitru 1). O speta, prin care este chemat in judecata un ex.judecatoresc X. citatiile pt. termenele care au existat pentru solutionare in toate, este nomilazat ca ... (vezi toată discuția)