avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfat mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfat mostenire

Bunica mea (decedata) detine un teren in Bucuresti in proprietate de prin anul 1938.
In timpul razboiului sau dupa aceea, l-a dat in folosinta unor vecini printr-o intelegere verbala. Vecinii l-au folosit (il folosesc si in prezent) si in schimbul folosirii au platit impozitul (chitantele sunt pe numele bunicii).
In anul 1974, tatal meu a initiat vanzarea terenului catre cei care il foloseau de la bunica. S-a facut o intelegere de mana in care era trecuta valoarea terenului si s-a dat si un avans. Acelasi document atesta si dovada platii avansului. Tranzactia nu s-a finalizat (nu s-a platit diferenta).

Intrebari:
a. Cei care au in folosinta terenul (din 1940 si pana in prezent) se pot folosi de uzucapiune ca sa se intabuleze ca proprietari?
b. Cum se poate inscrie terenul in Cartea funciara, necesar pentru a realiza dezbaterea succesiunii si a finaliza contractul de vanzare cumparare avand in vederea faptul ca nu mai am un document care sa ateste dreptul de proprietate al bunicii, iar Registrul de Inscriptiuni si Transcriptiuni nu mai elibereaza adeverinte de proprietate.
c. Care este cea mai buna cale de a ajunge la o intelegere cu cei care folosesc terenul?
Cel mai recent răspuns: burlacu_angi , utilizator 14:28, 3 Martie 2008
Sigur ca se pot folosi de uzucapiune si nu ar fi nevoie decat de o folosinta neintrerupta ptr cel mult 30 de ani.
Ptr a intabul, luati legatura cu un expert topograf, insa va trebuie un titlu de proprietate.
a. Da, se pot folosi.

b. Sunt mai multe variante, insa toate depind de actele de la Fisc si, in toate cazurile, depindeti si de atitudinea celor care il folosesc.

c. :-/ Juridic, nu aveti. Practic, va intelegeti oricum.

Ati putea invoca in instanta ca ei nu sunt posesori de buna-credinta, ca nu au posesia utila, dar trebuie vazut in ce masura se aplica, in functie de martorii oe care ii aduceti si ce alte elemente de fapt ar mai fi.
Dupa moartea tatalui,am ramas trei mostenitori:mama si noi 2 frati.Avem certificat de mostenitor,dar nu avem iesire din indiviziune si nici titlu de proprietate pe aceasta mostenire care este compusa din casa si teren.Exista doar o chitanta de mana de acum 47 de ani.Acum cativa ani mama mi-a facut mie contract de v/c pt..partea ei.In momentul de fata eu si mama vrem sa vindem partea care-i revenea inainte mamei,adica jumatate,dar se opune frate-meu.Ce se poate face?Daca are vreo importanta ,impozitele au fost suportate de mama si de mine pana acum.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 29 Februarie 2008
ContSters53519, utilizator
Faceti uzucapiune, luati hotararea care va fi astfel titlul dv. de proprietate, apoi vindeti. Sau, mai bine, intai iesiti din indiviziune si apoi abia vindeti.
Buna ziua
Va multumesc din suflet pt raspuns
As putea afla si cam cat costa actiunea de iesire din indiviziune prin instanta?sa stiu daca imi iau avant:D
Inca o data mii de multumiri,este un forum care ne lumineaza,cand suntem total in ceata:D

Alte discuții în legătură

As dori sa ma lamureasca cineva socela socela timp de 4 ani locuiesc impreuna cu mama mea . imobilul in care locuim impreuna este proprietatea mamei si a tatalui [decedat] ,am viza de flotant [buletinul ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata Badin Simona Badin Simona Buna ziua Parintii mei au divortat cand eu aveam 2 ani .Am locuit cu mama , tatal meu fiind din Bucuresti.Am tinut legatura cu el , nu pot sa zic ca l-am si ... (vezi toată discuția)
Cum devin proprietar pe terenul unde am casa amplasata? sinad sinad Buna ziua! Vin la dvs. cu o mare rugaminte si daca se poate sa imi raspundeti. Eu si fratele meu suntem mostenitori ai tatalui meu care a murit in urma cu ... (vezi toată discuția)