avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire dupa tata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire dupa tata

Buna ziua
Parintii mei au divortat cand eu aveam 2 ani .Am locuit cu mama , tatal meu fiind din Bucuresti.Am tinut legatura cu el , nu pot sa zic ca l-am si vizitat atat de des :).Tatal a murit acum 2 luni , bunica , mama tatalui traieste si locuieste in acea casa.Din cate am inteles acte pe casa nu exista ci doar un document in care se stipuleza ca tatal meu are 25% din casa iar bunica 75%.Acum bunica este o femeie foarte dificila , nu am deschis subiectul succesiunii , dansa mi-a zis ca a angajat un avocat pentru a face acte pe casa iar la un momentdat ma va chema sa "dau cu semnatura".Nu am intrebat nici pentru ce ii trebuie semnatura mea , dar daca este vorba sa cedez dreptul de mostenitor nu voi semna.Acum urmeaza partea interesanta:vecina urmareste acea casa , o plimba pe bunica , ii face cumparaturi, se duce la biserica in locul ei, diverse lucruri.Din cate am inteles de la o sora de a bunicii , ea ar vrea sa ii lase partea ei vecinei .Intrebarea mea este , poate face ceva necurat fara ca eu sa stiu?Adica in momentul in care se vor face actele daca tatal fiind decedat , ma gandesc ca partea lui se imi revina mie .E posibil sa nu ma anunte si sa poate face ceva acte ?Iar daca sa zicem ca ii face acte vecinei , dupa decesul bunicii eu voi putea sa atat in instanta acest lucru?Daca vin cu dovezi solide , precum bunica nu stie nici sa citeasca nici sa scrie , ceilalti vecini stiu intentia "vecinei " cu pricina.Se poate face vreo succesiune daca nu exista acte pe casa?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: IONICA VADUVA , utilizator 10:14, 2 Decembrie 2014
daca sunteti unicul copil atunci partea tatalui dvs va revine. doar daca dezbateti succesiunea dupa tata veti intra dvs in drept. copii bunicii sunt succesori rezervatari, la decesul ei parte din mostenire le ramana obligatoriu....acum depinde ce anume are la data decesului, daca face act de instrainare/intretinere pentru partea ei cu vecina le poate face fara semnatura dvs, va vor trebui dovezi fffff solide, aceste acte se fac in forma autentica deci trebuie inscrise in fals.
mai mult ca si nepot aveti drept de mostenire al bunicii in nume propriu sau in reprezentarea tatalui dvs.
Pentru a va dovedi dreptul real de proprietate , trebuie sa il inscrieti in cartea funciara. Pentru acest lucru inainte de dezbaterea succesiunii trebuie sa dovediti cu acte de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului - tatal dvs. , apoi treceti la procedura succesorala notariala
Pentru aceasta actele necesare sunt:

1. Cererea. Procedura succesorala se deschide, dupa caz, la cererea oricarei persoane interesate, a procurorului, precum ti a secretarului consiliului local al localitatii in raza careia defunctul si-a avut ultimul domiciliu. Cererea va cuprinde: data decesului si ultimul domiciliu al defunctului; numele, prenumele si domiciliul succesibililor, bunurile succesorale si eventualele datorii ale defunctului; daca cererea se introduce de secretarul consiliului local, se va mentiona si valoarea de impozitare a bunurilor ce compun masa succesorala.

2. Actele de stare civila: certificatul de deces al autorului, certificatul de nastere al succesorilor, si, dupa caz, certificatul de casatorie.

3. Actele de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului si adeverinta (certificat) de rol, fiscal sau agricol eliberata de Primarie (administratia financiara) referitoare la bunurile imobile ale defunctului.

4. Martor(i), in completarea probelor privind existenta mostenitorilor si a bunurilor succesorale.

5. Pentru cei ce nu pot lua parte personal la dezbateri se va prezenta procura succesorala de reprezentare in forma autentica.

6. Pentru succesibilii incapabili (minori, interzisi judecatoresti si alienati mintal), se va numi prin dispozitia primarului un curator special (in lipsa unui tutore neinteresat in succesiune).

7. Testament (autentic sau olograf), daca defunctul a lasat.
Din cate stiu e bine pana la dezbaterea succesiunii sa mergeti la notariat si sa obtineti CERTIFICATUL DE MOSTENITOR , acceptarea mostenirii. Mai apoi sa incercati sa strangeti documentele care fac obiectul succesiunii, puteti merge la OFICIUL DE CADASTRU sa cereti EXTRASUL DE CARTE FUNCIARA INFORMATIV , in acel certificat scrie exact cine si ce drept are asupra casei /terenului ce face obiectul discutiei.
Mult succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum devin proprietar pe terenul unde am casa amplasata? sinad sinad Buna ziua! Vin la dvs. cu o mare rugaminte si daca se poate sa imi raspundeti. Eu si fratele meu suntem mostenitori ai tatalui meu care a murit in urma cu ... (vezi toată discuția)
Acte de succesiune notariala antoon antoon ce acte i-mi trebuie pentru succesiune din urma lui bunicu?amurit in anul 1992 ,bunica traieste .cum (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune yoannacri yoannacri mi-a murit tata-l si as dori sa fac succesiunea sunt unicul copil ce acte imi trebuie si unde se fac demersurile necesare (vezi toată discuția)