Ma aflu in situatia trista de a avea nevoie de o operatie la coloana: hernie de disc cervicala in 3 locuri _ ceva chisturi pe rinichi si ficat. As vrea sa ma operez in Austria la AKH (nu vreau sa aud ca si Base s-a operat acolo, m-am saturat de subiectul asta). Pur si simplu acolo am inteles ca se folosesc ultimele tehnici in domeniu, care minimalizeaza riscurile unei asemenea operatii pe coloana.
Am tot cautat pe net si nu am gasit nicaieri lamuriri despre cum pot deconta o asemenea operatie in RO.
Ar exista mai multe posibilitati:
-formularul E 112 - am inteles ca e acceptat doar daca operatia nu se poate face in RO (nu e cazul, se poate face, dar in alte conditii) sau doar daca este urgenta medicala (nu este urgenta medicala, e urgenta personala, in orice moment se poate agrava)
- asigurarea privata de viata - trebuie sa-i contactez si sa vad daca deconteaza ceva; intrebarea este daca deconteaza inainte de operatie, sau dupa operatie merg cu actele si primesc ceva bani inapoi
- Casa de Asigurari de Sanatate judeteana deconteaza interventia chirurgicala in strainatate, dar la pret de RO (e bine si asa, orice ban e bine-venit)
Avand in vedere ca am gasit o groaza de persoane in situatia mea, propun deschiderea unui subiect pe aceasta tema, nu toti ne permitem sa ne operam dincolo, dar daca trebuie...
Nu stiu ce conventiile are austri cu romania in acest scop in acest moment si este dificil sa reusesc decontare intre tariile fara sa aiba o urgenta. Dar nu v-ai gandit la posibilitatea de a stabili acolo resedinta comunitara, care se obtine usor, usor fiind comunitar. Si dupa aia, sa faci operatia acolo cu regimen juridic si aisgurari direct de la austria. Si dupa aia schimbati si resedinta incodata?. Este probabil un caz de urgentia sa ocolesc legiile, dar dpv documental si de libera circulatia este pozibil.