Bunic decedat in 1976 - avea 2 copii dintr-o casatorie ( sotie decedata ) , si un copil cu o alta pers cu care nu s- a casatorit ( copil ce nu poarta numele bunicului ) . Dupa revolutie , acesta face cerere in baza legii 18 pt pamantul ce a apartinut bunicului , cu toate ca nu s-a dezbatut succesiunea - si i se intocmeste titlu de proprietate ( deoarece a facut parte din comisia locala ). Intre timp cei 2 frati au decedat de aprox 10 ani si cel de-al treilea frate in 2006 vinde o parte din pamantul bunicului - vanzare notariat . Unul dintre nepoti se sesizeaza anul trecut , se fac cereri si audiente primarie fara nici un rezultat si raspunsuri ca se poate da doar o copie xerox dupa registrul agricol din 1953 , nimic mai mult si ca pamantul a fost luat de ultimul fiu ramas in viata . Primaria refuza eliberarea certificatului fiscal etc pt a se putea merge la notariat :( In instanta fara a avea un titlu de proprietate , sau certificat de mostenitor nu am mari sanse .....- acte sunt la el si refuza orice colaborare . De aproape 2 ani se fac aproape lunar cereri si drumuri fara succes - raspunsul fiind ca nu vor elibera acte ( ceea ce au eliberat doar o copie xerox a unui rol agricol ), si ca cei doi frati nu au facut cereri ( culmea deci 2 din 3 au titluri de proprietate fara a avea specficat ca fiind mostentori - sunt trecuti direct proprietari .......?) Acces la ce acte au stat la baza eliberarii acelor titluri nu pot avea .... CE SA FAC ?????#-o
intr-adevar... va confruntati cu o problema intalnita des privind dubioasele reconstituiri a dreptului de proprietatea in baza legilor proprietatii, inclusiv 18/1991.
Pentru obtinerea in mod direct pe respectivul titular a respectivului titlu de proprietate fara a se face nici macar un certificat de atestare a calitatii de mostenitor la notarul public... este dubioasa.
Trebuie sa va adresati unui avocat pentru a discuta in detaliu aceasta speta si a vedea daca merita sau nu merita introducerea la instanta a unei actiuni in anulare a titlului si a actului de vanzare-cumparare facut, privind costurile ce le implica un astfel de proces.
In momentul introducerii unei actiuni in instanta... daca aveti date privind contractul de vanzare-cumparare incheiat si la ce birou notarial, judecatorul poate dispune ca notarul public sa ii emita copie de pe contract si de pe toate actele de proprietate care au stat la baza lui. Un alt loc de unde puteti obtine aceste informatii privind titlul de proprietate este biroul de carte funciara.
Mult succes,
Cu respect,
Teodor Dobrean
Art. 172
Cand partea invedereaza ca partea potrivnica detine un inscris privitor la pricina, instanta poate ordona infatisarea lui.
Cererea de infatisare nu poate fi respinsa daca inscrisul este comun partilor sau daca insasi partea potrivnica s-a referit in judecata la inscris ori daca, dupa lege, ea este obligata sa infatiseze inscrisul.
Art. 173
Instanta va respinge cererea de infatisare a inscrisului, in intregime sau in parte, in cazurile:
1. cand cuprinsul inscrisului priveste chestiuni cu totul personale; 2. cand infatisarea inscrisului ar incalca indatorirea de a pastra secretul;
3. cand infatisarea ar atrage urmarirea penala impotriva partii sau a unei alte persoane, ori ar expune-o dispretului public.
Art. 174
Daca partea refuza sa raspunda la interogatoriul ce s-a propus in dovedirea detinerii sau existentei inscrisului, daca reiese din dovezile administrate ca l-a ascuns sau l-a distrus sau daca, dupa ce s-a dovedit detinerea inscrisului, nu-l infatiseaza la cererea instantei, aceasta va putea socoti ca dovedite pretentiile partii care a cerut infatisarea, cu privire la cuprinsul acelui inscris.
Art. 175
Daca inscrisul se gaseste in pastrarea unei autoritati sau a altei persoane, instanta va dispune aducerea lui in termenul fixat in acest scop. Cel care detine inscrisul este indreptatit sa refuze aducerea acestuia in cazurile prevazute de Art. 173.
Infatisarea si aducerea inscrisului se fac pe cheltuiala partii care a cerut dovada; suma de plata va fi stabilita prin incheiere irevocabila.
Art. 176
Instanta nu va putea cere trimiterea cartilor funciare si a planurilor, a registrelor autoritatilor, precum si a inscrisurilor originale depuse la instante sau notari publici.
Cercetarea acestor inscrisuri se va face, cu citarea partilor, de un magistrat delegat sau, daca inscrisul se gaseste in alta localitate, prin delegatie, de catre instanta respectiva....trimiterea copiilor catre instanta civila din partea biroului notarial e o practica defectuasa care poate incalca secretul profesional...
@teo dodrean
Din pacate sint multe cazuri care ajung in instanta din cauza notarilor care nu verifica actele! Eu sint prin tribunal de 3 ani din cauza unui notar care a facut un contract de v-c pe baza unei adeverinte care atesta rol agricol si ATENTIE:..Declaratia a doi martori care zic ca il cunosc pe vinzator si mint cu nerusinare ca acesta nu are mostenitori desii cei doi erau rude cu mostenitorii{mai indepartate}. Si totusi notarul face actele!!!
Pt Doamna care a pus problema:
-la primarie gasiti cererea care a stat la baza eliberarii titlu.
-la OCPI[ oficiu de cadastru} gasiti toate actele,schite,asezare pe lot,parcela etc.
-faceti cerere la OCPI pentru eliberare copii{acestea se platesc}. eu am platit cam 50 de lei dar am luat copie TP si toate ctele care au stat la baza emiterii TP
-Dupa aceea mergeti la un Avocat!! E foarte important pentru ca oricit de pregatiti au unii tendinta sa se creada, un Avocat stie ce face! Si fara Avocat instanta nu prea asculta. Multa stima :love1: