avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copil incredintat spre crestere si educare mamei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copil incredintat spre crestere si educare mamei

buna ziua
sunt mama unei fetite de 9 ani, iar in urma divortului(in urma cu 4 ani) mi-a fost incredintata spre crestere si educare prin hotarare definitiva si irevocabila, in hotarare tatal avand drept de vizita specificat , respectiv 2 wich. pe luna , trei sapatamani in vacanta de vara si 3 zile de sarbatorile de iarna si de paste.
precizez ca tatal nu respecta acest program de vizita, cel putin in ultimii 2 ani, o vede o data pe luna, sau mai rar cate 5 minute in fata blocului, nici nu se pune problema sa mearaga sau sa ramana la el, in rest mai vorbesc la telefon cam o data pe saptamana si cam atat inseamna implicarea lui in cresterea si educarea copilului.
ideea este ca mi s-a oferit un job in afara tarii si as vrea sa plec definitiv din tara.
ce trebuie sa fac din punct de vedere legal, sa nu am probleme cu el, la modul ca ma da in judecata ca am plecat cu copilul, sau mai rau, sa se trezeasca ca vrea el custodia copilului?

multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: elena76stancu , utilizator 14:20, 26 Noiembrie 2010
Ceeace instanţa a stabilit ca program de vizită nu este o obligaţie din partea tatălui ci este o chestiune facultativă, respectiv şi-a luiat o măsură de a nu fi împiedicat în a-şi vizita fiul asupra căruia are aceleaşi drepturi ca şi d-voastră. Dacă doriţi să plecaţi in afară va fi nevoie să obţineţi un accept de la tată, accept care trebuie dat prin notariat. Practic dacă obţineţi acest lucru ar echivala cu o renunţare la programul de vizite deja stabilit prin instanţă.
Ca să obţineţi acest lucru ar trebui să faceţi cumva să nu se opună mai bine zis să uzaţi de zicala " Fă-te frate cu dracu până treci puntea "
multumesc frumos,
sa-l aduc de buna voie la notariat nu cred ca reusesc , in coditiile in care divortul nostru s-a terminat f urat si mai ales ca mi-a spus sa nu am gandesc sa plec cu copilul ca nu-mi da voie. Eu stiu ca pot pleca oricand in scop turistic fara acordul lui, dar ca sa plec definitif clar am nevoie de o hatarare judecatoreasca, ceva..pentru ca ar fi in stare sa faca orice numai ca sa-mi faca rau, nu pt ca vrea neaparat copilul.
ironia este ca , asa cum am mai spus, nici macar nu-l intereseaza f tare copilul, cel putin faptic. Eu nu cred ca venind o data pe luna sau chiar la doua luni la bloc sa o vada 5 min inseamna ca se implica in cresterea si educarea ei, asa cum ii tot spune el copilului de cate ori se vad.Eu l-am lasat sa o vada atunci cand vrea, nu i-am impus sa o vada numai in programul impus prin hotarare, dar nici asa "nu are timp"(desi locuim amandoi in bucuresti)

o zi buna tuturor
Avand in vedere ca aveti minorul incredintat printr-o hotarare definitiva si irevocabila nu aveti nevoie de acordul tatalui pentru a parasi tara impreuna cu minorul.
La iesirea din tara aveti nevoie de hotararea respectiva legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila , in original si pasaport pentru minor.
Avand in vedere ca tatal are stabilit un program de vizita al minorului este necesar sa-l instiintati de plecare, mai exact sa-i comunicati ca plecati cu minorul si adresa unde veti locui cu acesta.
Instiintati tatal minorului in scris ca intentionati sa parasiti tara si adresa unde veti locui cu minorul.
Expediati plicul cu confirmare de primire.
Mentionati pe confirmarea de primire -instiintare schimbare domiciliu minor, pentru a face dovada continutului plicului.
Atata vreme cat nu ingraditi tatalui relatia cu minorul, nu suntem prezenta infractiunii prev de art.307 al.2 c.pen.
Cand spun acest lucru am in vedere ca mama minorului, in calitate de reprezentant legal al acestuia are obligatia sa asigure copilului sau, conditiile necesare unei cresteri si educari corespunzatoare, astfel ca plecarea din tara a mamelor in general in astfel de situatii se datoreaza nevoilor financiare , a imposibilitatii gasirii unui loc de munca si implicit a situatiei din tara.
Daca faceti cunoscuta adresa unde locuiti si permiteti sa tina legatura cu minorul, nu vad o incalcare a hotararii judecatoresti.
Si mai am am un argument si anume acela ca atata vreme cat parintilor carora li se incredinteaza minorii prin hotararea definitiva si irevocabila ,li se permite iesirea din tara ( fara acordul celuilalt fost sot), nu cred ca plecarea insasi duce la incalcarea unei hotarari in care este un program de vizita stabilit.
Prin aceste demersuri puteti dovedi ca nu ingraditi dreptul tatalui de a avea legaturi cu acesta.
Tatal trebuie sa poata tine legatura cu minorul, chiar daca veti pleca.
Daca tatal doreste o modificare a programului de vizita al minorului avand in vedere distanta dintre tara in care va aflati , poate solicita o modificare a programului stabilita de instanta, insa dupa cum vad ca este interesat de minor ma indoiesc ca se va obosi.
Asa ca,aceasta este opinia mea fata de situatia dvs:luck:
multumesc foarte mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum imi pot scoate minorul din tara fara acordul tatalui? raulviatamea raulviatamea sant divortata si am un baietel de 3 ani care mi-a fost incredinta mie cu hotarare definitiva si irevocabila,dar cu drept de vizita tatalui in fiecare ... (vezi toată discuția)
Instiintare parinte magdacj magdacj Buna ziua, Am o intrebare cu care va rog sa ma ajutati. Sunt divortata de 10 ani si acum locuiesc in Cluj (copilul este la parintii mei in Falticeni, o fetita ... (vezi toată discuția)
Plecare strainatate fara acordul tatalui ADRIENUTA ADRIENUTA As vrea sa stiu daca pentru a pleca in strainatate cu copilul, fiind divortata si avand o sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul imi este ... (vezi toată discuția)