avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale garantia pt.gestiune
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

garantia pt.gestiune

Societatea comerciala poate sa retina din garantia constituita unui gestionar c/val pagubei suferite ca urmare a unor lipsuri in gestiune, fara a inainta actiune in instanta?Mai exact: se poate retine direct din aceasta garantie, in baza unui proces-verbal de constatare, suma cu care sa se acopera lipsa din gestiune sau trebuie sa se adreseze instantei de judecata conform prevederilor din codul muncii referitoare la raspunderea materiala?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:18, 29 Februarie 2008
In Codul muncii nu mai este prevazuta raspunderea materiala, ci raspunderea patrimoniala.
Se poate retine din garantia constituita contravaloarea pagubei si fara a se inainta o actiune in justitie.
Multumesc mult pt.raspunsul Dvs!
nu se poate retine decat cu acordul angajatului, respectiv in urma unui angajament de plata.:O
Daca angajatul nu isi da acordul atunci se va promova o actiune in instanta.:P
cf art.164 din lg.nr.53/2003, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului a fost constatata printr-o hot jud.definitiva si irevocabila.
Drept urmare, daca salariatul v-a cauzat un prejudiciu, trebuie sa-l actionati in judecata .
Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului sunt : invoiala partilor si actiunea in justitie.
Nu exista nici un obstacol legal ca prin invoiala partilor sau prin angajament de plata, salariatul sa se oblige, de buna voie, sa plateasca el, direct, din salariul primit sumele necesare acoperirii integrala a pagubei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paguba in gestiune ginnyy ginnyy Buna seara! Imi puteti spune, va rog, care sunt etapele necesare recuperarii prejudiciului de catre angajator, atunci cand se constata o paguba in ... (vezi toată discuția)
Inventar, decizie de imputare Tania  D Tania D suntem o firma de retail si in urma cu putin timp am facut un inventar in urma caruia s-a constat un minus, intrebarea este cum se poate face imputarea acelui ... (vezi toată discuția)
Retinere salariala ypsy ypsy in urma inventarului s-a constatat o lipsa in gestiune de 503 RON. Avind in vedere ca sint 2 gestionari , angajamentele de plata s-au facut pe suma de 251.5 ... (vezi toată discuția)