avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retinere salariala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retinere salariala

in urma inventarului s-a constatat o lipsa in gestiune de 503 RON. Avind in vedere ca sint 2 gestionari , angajamentele de plata s-au facut pe suma de 251.5 RON pentru fiecare din ei. Si aici intervine dilema mea. Am stabilit impreunca cu gestionarii ca retinerea sa se faca in 2 rate.S-au facut angajamentele de plata ca atare si s-au semnat de catre gestionari. Cind am trimis actele la sediul companiei, m-am trezit cu un mesaj din partea depart. conta ca ratele NU trebuie sa fie mai mici de 30 % din salariul net. Intrebarea mea este daca exista o astfel de reglementare legala care prevede asa ceva ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:38, 22 Aprilie 2008
nu exista nici o prevedere legala in acest sens , anume retinerea in mod obligatoriu a 30% din salariu
asta inseamna ca linistita pot sa sustin cauza oamenilor. multumesc
Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii - art.409 alin.1 lit.b C.proc.civ.
Leg.22 /69 republicata
- Art. 27 - Cînd paguba în gestiune a fost cauzată de gestionar împreună cu alt angajat al organizaţiei socialiste, ei răspund integral, fiecare în măsura în care a contribuit la producerea pagubei.
Dacă nu se poate determina măsura în care fiecare a contribuit la producerea pagubei, despăgubirea se repartizează între cei în cauză proporţional cu cîştigul mediu al fiecăruia pe ultimele 3 luni; în cazul pagubei constatate într-o gestiune în care manipularea bunurilor se face în colectiv de mai mulţi angajaţi sau în schimburi succesive, fără predare de gestiune între schimburi, despăgubirea se repartizează şi proporţional cu timpul lucrat de fiecare, de la ultima inventariere, în gestiunea în care s-a produs paguba.

Nici o retinere salariala nu se poate face fara o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila in acest sens, conf. art. 164 al. (2) C.M. Nu se mai pot face deci retineri in baza unor decizii de imputare emise de angajator.
Si daca salariatii recunosc prin act sub semnatura privata culpa pentru producerea pagubei tot este discutabila legalitatea unui angajament de plata, si in instanta nu prea rezista ca proba, daca angajatul spune ca a fost constrans moral etc sa semneze.
In oricare din cazuri, nu vad de ce s-ar face retineri din salariu: despagubirile se suporta din garantia constituita de gestionari in acest sens conform legii speciale susmentionate 22/69; ulterior, garantia se completeaza in continuare pana la limita a 3 salarii nete. Doar daca ati gresit sumele, sau sunt angajati recent-recent si au garantii mici-mici - asta tot la conta aflati, cata garantie are fiecare, se retine cate 10% lunar.

Alte discuții în legătură

Garantia pt.gestiune sp2install sp2install Societatea comerciala poate sa retina din garantia constituita unui gestionar c/val pagubei suferite ca urmare a unor lipsuri in gestiune, fara a inainta ... (vezi toată discuția)
Inventar, decizie de imputare Tania  D Tania D suntem o firma de retail si in urma cu putin timp am facut un inventar in urma caruia s-a constat un minus, intrebarea este cum se poate face imputarea acelui ... (vezi toată discuția)
Paguba in gestiune ginnyy ginnyy Buna seara! Imi puteti spune, va rog, care sunt etapele necesare recuperarii prejudiciului de catre angajator, atunci cand se constata o paguba in ... (vezi toată discuția)