avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retinere salariala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retinere salariala

in urma inventarului s-a constatat o lipsa in gestiune de 503 RON. Avind in vedere ca sint 2 gestionari , angajamentele de plata s-au facut pe suma de 251.5 RON pentru fiecare din ei. Si aici intervine dilema mea. Am stabilit impreunca cu gestionarii ca retinerea sa se faca in 2 rate.S-au facut angajamentele de plata ca atare si s-au semnat de catre gestionari. Cind am trimis actele la sediul companiei, m-am trezit cu un mesaj din partea depart. conta ca ratele NU trebuie sa fie mai mici de 30 % din salariul net. Intrebarea mea este daca exista o astfel de reglementare legala care prevede asa ceva ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:38, 22 Aprilie 2008
Vă respect punctele de vedere, dar nu le susţin neapărat. Din lipsă de spaţiu aici, am scris o justificare pe blog-ul meu pentru opiniile pe care le-am exprimat:

htt p : // kritikos.weblog.ro/2008-04-22/349931/Re%C5%A3inerile-salariale.html

[am scris link-ul aşa întrucât codul forumului modifică automat link-urile, iar cel pus de mine aici devenea invalid astfel]
Acum interpretarea corecta e una, si practica e alta. Firmele care isi abuzeaza astfel angajatii se bazeaza pe faptul ca in cazul in care salariatii ii dau in judecata, pot formula cerere reconventionala la randul lor, si se pronunta hotarare pentru ambele sume, care se compenseaza. Am procedat si eu asa si am avut castig de cauza.
a_k, pacat ca juristii de orice fel nu-s platiti pentru simpla interpretare corecta a legii, ci doar pentru interpretarea ei in folosul celor care ii platesc, fie persoane fizice fie juridice.

elis, ca sa fie corect legal, trebuie totusi hotarare judecatoreasca. Daca angajatul tot e de acord se face tranzactie la primul termen, si de taxat nu se taxeaza, deci nu vad un mare inconvenient in a proceda corect. Abia dupa ce obtii titlul executoriu, faci executarea dupa cum doresti, prin invoiala cu angajatul sau in limitele maxime prevazute de Cod. Ceea ce depaseste cuantumul maxim ce poate fi retinut de 1/3, angajatul va putea plati de buna voie, dar nu i se va putea retine din salariu. Am vazut cazuri in care oamenii au adus bani de acasa, dar i-au platit in contul sau casieria angajatorului.
Daca totusi intervine o actiune in instanta, aceasta va trebui sa ia act de invoiala partilor si sa verifice daca invoielile ce se prezinta nu urmaresc un scop imoral sal licit, daca nu sunt potrivnice legilor, intereselor statului sau partilor si daca nu sunt rezultatul unui viciu de consimtamant.
Intr-o atare situatie se poate aprecia ca este vorba de o actiune in constatare , in sensul art.111 C.proc.civ.. Prin intermediul ei se urmareste stabilirea existentei unui drept al angajatorului, a unui raport juridic intre cele doua parti care presupune obligatia salariatului de a acoperi paguba cauzata.

:offtopic:
si nu cred ca sunt platit pentru interpretarea legii in folosul celor care ma platesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantia pt.gestiune sp2install sp2install Societatea comerciala poate sa retina din garantia constituita unui gestionar c/val pagubei suferite ca urmare a unor lipsuri in gestiune, fara a inainta ... (vezi toată discuția)
Inventar, decizie de imputare Tania  D Tania D suntem o firma de retail si in urma cu putin timp am facut un inventar in urma caruia s-a constat un minus, intrebarea este cum se poate face imputarea acelui ... (vezi toată discuția)
Paguba in gestiune ginnyy ginnyy Buna seara! Imi puteti spune, va rog, care sunt etapele necesare recuperarii prejudiciului de catre angajator, atunci cand se constata o paguba in ... (vezi toată discuția)