As vrea sa aflu daca in cazul concedierilor colective (disponibilizari) in ce conditii se acorda compensatii? In ce valoare?
Care sunt legile actuale care reglementeaza aceste beneficii?
Compania la care am lucrat in urma cu ceva vreme, nu mi-a acordat aceste beneficii si as vrea sa le pregatesc o cerere completa, cu toate prevederile legale care imi definesc aceste drepturi ...... cei din conducere se fac ca"nu stiu" nimic.
Art. 67 C.mun:
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Art.78 alin.1 CCMN:
La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Art.247 C.mun:
În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Se pare ca problema mea nu are inca o rezolvare asa ca revin din nou cu intrebari....
1. Ce se intampla daca Angajatorul refuza sa acorde compensatiile cuvenite, conform legislatiei?
2. Ce pasi trebuie urmati pentru a nu renunta la drepturile cuvenite?
3. Ce sanse de castig as avea in cazul in care as recurge la proces? Conteaza faptul ca exista precedente - alti angajati care au actionat Angajatorul in instanta si au castigat?
In caz de refuz, puteti actiona in instanta pe angajator. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu si este scutita de plata taxelor judiciare.
Buna
VALYTA
AM FOST CONCEDIATA DE CURAND IN BAZA ART 65 CODUL MUNCII (REDUCERE DE PERSONAL) SI AM CITIT PE NET CA AS AVEA DREPTUL LA UN SALARIU COMPENSATOR EGAL CU ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii
larisa_
Incepand cu data de 17.09.2010, contractul meu de munca a incetat conform art 65 alin 1 din codul muncii. Din cauza reducerii activitatii mi-a fost desfiintat ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu
Elena S
Buna seara! Sper sa reusesc sa aflu ceea ce ma intereseaza f mult... Sunt in preaviz de 20 de zile in conformitate cu art 73, alin 1... Intrebarea mea este: ... (vezi toată discuția)