avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art.48 Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art.48 Codul Muncii

Avem un salariat care este cercetat disciplinar intrucit a efectuat o manevra fara a avea autorizatia necesara , fara sa informeze si sa respecte normele. Desi nu au fost pagube unitatea a fost sanctionata pt asta cu avertisment.Cercetarea a fost preluata de parchet .Pina la finalizarea cercetarii conducatorul unitatii a dat decizie de schimbare temporara a locului de munca fara a fi si retrogradat din functie, a salariatului .Acesta refuza sa semneze actul aditional cu schimbarea temporara a locului de munca si sa primeasca fisa postului, motivind ca a contestat decizia si ca asteapta solutionarea contestatiei.
Am constituit o comisie de predare primire intrucit acesta detine un inventar cu patrimoniul corespunzator locului de munca .
Cum trebuie sa procedam in acest caz ? Va rog ajutati-ma cu un sfat .Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters146823 , utilizator 15:43, 30 Noiembrie 2010
Schimbarea locului de munca intemeiata pe art 48 din Codul muncii nu cred ca subzista in situatia pe care ati prezentat-o, intrucat nu cred ca este cazul de forta majora, de sanctiune disciplinara la fel in lipsa unei cercetari disciplinare iar despre protejarea salriatului nu mai discutam.

Daca dumneavoastra ca angajator ati formulat plangerea penala, puteti dispune suspendarea contractului individual de munca al salariatului pana la ramanerea definitiva a vreunei hotarari judecatoresti sau solutii date de procuror.

Daca nu ati formulat plangerea penala dvs, puteti demara o cercetare disciplinara, urmand a suspenda contractul individual de munca pana la finalizarea cercetarii, daca mai sunteti in termene, iar in functie de rezultatul cercetarii puteti dispune retrogradarea ca sanctiune disciplinara sau alte sanctiuni mai drastice.
:offtopic:
De cate ori aud sau vad ceva despre art.48 nu pot sa ma abtin de la comentarii.
La Constanta o instanta a motivat niste diminuari salariale fara acordul si instiintarea salariatului, fara ca angajatorul sa schimbe locul si felul muncii, prin explicatia ca:........ angajatorul a procedat corect diminuandu-i salariul angajatului cu 25-30% lunar in conformitate cu art.48 din Codul muncii...... #-o .
Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Am demarat o cercetare disciplinara ,tocmai comisia de cercetare disciplinara a cerut schimbarea locului de munca pina la finalizarea cercetarii penale .Schimbarea locului de munca nu implica si schimbarea din functie si nici diminuarea salariului.
Bineinteles ca salariatul a contestata in instanta decizia de schimbare a locului de munca si refuza sa primeasca actul aditional invocind ca asteapta judecarea contestatiei.Intrebam cum sa procedam in acest caz.
Va multumesc.
Si v-am raspuns doamna. Din punctul meu de vedere in instanta veti pierde, iar ceea ce puteti face v-am prezentat mai sus, in sensul suspendarii contractului. Comisia nu avea niciun drept sa ceara schimbarea locului de munca.
Banuiam ... dar asta a fost hotarirea comisiei de disciplina.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical + absente nemotivate adriancozma25 adriancozma25 Daca unei angajate i s-a terminat concediul medical, si a avut 3 absente nemotivate la locul de munca, dar angajata este insarcinata, se va inceta CIM, sau cum ... (vezi toată discuția)
Suspendarea contractului de munca vicentiu81 vicentiu81 Buna ziua tuturor, Am o intrebare referitoare la [b]Suspendarea Contractului de Munca[/b][/i]: - in momentul in care o persoana se afla intr-o cercetare ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni angajat anusca14 anusca14 Ce sanctiuni poate primi un angajat care nu respecta prevederile CIM privind preavizul, nu-si da demisia desi la angajare a semnat multe acte in acest sens, si ... (vezi toată discuția)