avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... IMPOZITUL PE TRANZACTIILE IMOBILIARE 2010
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

IMPOZITUL PE TRANZACTIILE IMOBILIARE 2010

Cum se determina impozitul pe venitul obtinut din tranzactii imobiliare si potrivit carei reglementari oficiale la zi / 2010 (alta decat Codul fiscal) ?
multumim pentru raspuns
toate cele bune

Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Noiembrie 2010
ContSters179334, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 20:17, 28 Noiembrie 2010
Sotii sunt titularii unei proprietati in devalmasie. Cotele cuvenite fiecaruia se pot stabili doar in cazul partajului de folosinta sau a partajului dupa divort. Pana atunci nimeni nu poate stabili o cota de bunuri a unuia sau altuia.
Inteleg ca sunteti in continuare soti, deci sunteti coproprietarii unui imobil pe care il instrainati si obtineti o suma de bani care face parte din aceeasi comunitate de bunuri. Deci, impozitul este datorat de soti impreuna, nu de fiecare dintre soti.
platiti 2% din valoarea declarata in contract, dar nu mai putin de valoarea de expertiza. deci, in momentul cand mergeti la notar, va va face o expertiza in functie de zona in care se afla apartamentul si suprafata lui. de ex: apartamentul dvs se afla in zona A, unde 1 mp costa 2500 lei iar suprafata apartamentului dvs este de 100 mp. valoarea de expertiza este 2500 leix100 mp=250.000 lei. dvs scrieti in contract 70.000 euro, deci valoarea declarata este de 70.000 eurox 4,3 (cursul BNR din data platii)= 301.000 lei. IMPOZITUL SE CALCULEAZA LA VALOAREA CEA MAI MARE (cand a pierdut statul???), deci 2% din 301.000 lei= 6.020 lei. suma asta o platiti dvs la stat 6.020 lei! daca valoarea de expertiza ar fi fost mai mare decat valoarea declarata, atunci 2% s-ar fi aplicat la valoarea de expertiza.
multmesc pentru raspuns.
intr-adevar si eu consider ca nu se pot determina cotele daca nu sunt deja incluse in contractul de vz-cumparare al sotilor.
se pare totusi ca in codul fiscal art. 85 .. e introdusa obligativitatea considerarii cotei egale daca nu se specifica ... si atunci venitul din tranzactie notarii l-ar imparti la 2 .. cu incadrarea in limita de pana la 200000 ron echiv. ... de unde si 2% de platit ?!!
altfel ar fi 2% din total pana la limita celor 200000 ron echiv. lei + 1% din ce depaseste aceasta valoare.

Ar rezulta se pare un impozit semnificativ mai mic ... functie de valoarea respectiva :) ..... bineinteles mai corecta.

Problemele apar cred din modul in care este interpretata astfel baza de impozitare .

Exista vreo reglementare la zi (ordin MF etc) care specifica cum se determina impozitul pe tranzactii imob .... eventual si in cazul sotilor proprietati ?

o zi buna

Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Noiembrie 2010
ContSters179334, utilizator
Este emis un ordin MF si MJ / 2008 parca
nu stiu daca e vreo actualizare a acestuia in 2010.
Priveste modul de raportare a declaratiilor si de plata a sumelor retinute de catre notari pentru impozitul per tranzactii imobiliare.
...stiu la ce va referiti insa finantul spune ca dpdv fiscal fiecare sot e privit separat ca si contribuabil dupa cnp si deci conf codului fiscal daca venitul nu poate fi determinat in cote se prezuma ca e de 1/2 pt fiecare la care se calculeaza impozitul...o aberatie cat casa da asta e...punctul lor de vedere e insa diametral opus cand se pune problema inregistrarii contribuabilului ca platitor de tva pt tranzactii imobiliare...aici considera ca pragul de 35000 e se aplica nu pt fiecare sot in parte ci pt ambii...deci daca ambii realizeaza din tranzactii imobiliare peste 35000 e trebuie sa se inregistreze ca platitori de tva...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe apartament vandut inainte de trei ani de la cumparare elena steff elena steff Buna ziua! Anul trecut in februarie am cumparat un apartament cu 3 camere pe care am dat 54000 E. Acum am vrea sa-l vindem cu cca 48000.E. Cat trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Onorarii si taxe notariale Virginia Alexandrescu Virginia Alexandrescu daca eu am vandut un imobil cu 50% mai putin din valoarea trecuta in grila notarului de ce trebuie sa platesc taxele conform grilei si nu conform realitatii? ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil laura_agapy laura_agapy As dori sa stiu cat ar costa actele de vanzare- cumparare la notariat daca mama mea imi vinde mie casa. Casa are 80 mp iar terenul 187 mp. Ma gandesc ca poate ... (vezi toată discuția)