avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale bilet la ordin
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

bilet la ordin

Sunt beneficiarul unui bilet la ordin emis in mai 2009, si care nu are data scadentei mentionata pe bilet, cu clauza ,,fara protest", avalizat de administratorul firmei care l-a emis. Stiu ca biletul e valabil 1 an de la data emiterii, si deasemenea mai stiu ca platitorul nu o sa aiba bani in cont, deci biletul o sa fie refuzat, asadar, daca ii completez acum scadenta, si il depun in banca spre incasare, mai am dreptul legal sa recuperez suma stipulata pe bilet ?
Cel mai recent răspuns: mihaimo , utilizator 11:01, 27 Noiembrie 2010
Biletul la ordin trebuie sa aiba inscrisa scadenta si sa fie certa, adica sa indice cu precizie ziua sau termenul maxim in interiorul caruia creditorul trebuie sa se prezinte la plata.
Aveti grija cu termenul de incasare.Acesta are o valabilitate de maxim 2 zile de la data scadentei.
Puneti data de azi si mergeti luni la banca.
Prevederile Legii nr. 58/1934 referitoare la plata unui bilet la ordin:
Art. 106. - Sunt aplicabile biletului la ordin, în mãsura în care nu sunt incompatibile cu natura acestui titlu, dispozitiunile relative la cambie, privind:
(......)
"Art. 41. - Posesorul unei cambii plãtibilã la o zi fixã sau la un anume termen de la data emisiunii sau de la vedere trebuie sã o prezinte la platã, fie în ziua în care ea este plãtibilã, fie în una din cele douã zile lucrãtoare ce urmeazã."

multumesc pt. raspuns
... desi grija mea nu era legata de data scadentei, pt. ca biletul fiind in alb, pot sa o completez cand ma duc la banca sa depun spre incasare biletul, din aces punct de vedere nu e nici o problema;
teama mea este legata de data emiterii, respectiv mai 2009, stiu ca biletele la ordin sunt valabile 1 an de la data emiterii, acum sintem in nov 2010, deci acest termen este depasit, si nu stiu daca acest fapt ma decade din dreptul de a-mi recupera banii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitate bilet la ordin (la termen) smara_radu smara_radu Buna ziua, Caz concret: am un BO la termen, cu scadenta la data 20.10.2009. Clientul m-a rugat sa nu il depun la banca in data de 20.10, spunandu-mi ca el ... (vezi toată discuția)
Diferenta si asemanarea intre o fila cec si un bilet la ordin elena cailean elena cailean buna ziua. intrebarea mea este: ce asemanari si deosebiri sunt intre emiterea catre furnizori de file de cec, si cea de bilete la ordin. eu platesc ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin _catalin_ _catalin_ AM O INTREBARE : FAPTUL CA M AM PREZENTAT LA BANCA CU UN BO PESTE DATA SCADENTEI ( APROX 5 LUNI) AR PUTEA CONSTITUI UN MOTIV DE CONTESTATIE LA EXECUTARE DIN ... (vezi toată discuția)