avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... renuntare la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

renuntare la pensie

Sunt pensionat cu gradul 3 ,am gasit sa ma angajez cu program de 8 ore ,si vreau sa renunt la pensie .Cu sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:48, 27 Noiembrie 2010
Puteti sa va duceti la comisia unde va pensionat si sa faceti cerere de scoatere din pensie .Atentie daca iesiti nu va mai pensioneaza si a doua oara .Iar in ziua de azi este incerta situatia cu locurile de munca.Ganditiva bine inainte de a face pasul acesta.
Am vrut sa particip la aceasta discutie dar nu s-a putut.

Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Noiembrie 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Cum? pensionare cu grad 3 iti da dreptul doar 4 ore de munca ,aici unde am gasit nu angajeaza decit cu program de 8 ore .Angajatorul poate afla ca sunt pensionar cu grad 3 in momentul cind inregistreaza CIM?
Nu este vorba atat de faptul ca afla angajatorul, cat de faptul ca va poate depista Casa de Pensii, dupa CNP, posterior momentului in care vi se inregistreaza CIM la ITM, unde baza de date este constituita dupa criterii asemanatoare si poate fi accesata de Casa de pensii. Nu numai ca nu va sfatuiesc sa faceti asta, pentru ca veti restitui pensiile incasate ilegal, dar veti utea si raspunde penal. De aceea cred ca va tebui sa optati pentru un angajator care sa va incheie un contract de munca de 4 ore pe zi;), sau sa renuntati la pensie (ceea ce nu este cea mai buna optiune).
pryncipal a scris:
Sunt pensionat cu gradul 3 ,am gasit sa ma angajez cu program de 8 ore ,si vreau sa renunt la pensie .Cu sa procedez?

Teoretic e foarte simplu, dar cu doua taisuri.

Faceti o cerere de suspendare a platii pensiei in temeiul art. 92, alin. (3) din Legea nr. 19/2000, cerere care va produce efecte incepand cu luna urmatoare inregistrarii la casa de pensii. Dupa incetarea cim, solicitati casei de pensii reluarea in plata a pensiei. In aceasta perioada nu pierdeti calitatea de pensionar.

Probleme ar putea aparea la revizuirea medicala periodica. Medicii de la comisia de expertiza s-ar putea intreba daca mai este cazul sa va mentina in grad de invaliditate, din moment ce ati lucrat 8 ore / zi. Asta ar putea sa duca la depensionarea dvs.

Alte discuții în legătură

Incetare contract de munca conf. art.56 lit c cm Antoanela Geaman Antoanela Geaman Supun atentiei dvs. urmatoarea problema. Salariatei X i se inceteaza cim conform art.56 lit c) fara a avea comunicata deciza de pensionare pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate si activitate RSB RSB Dupa primirea deciziei medicale(invaliditate grad III),un angajat poate sa lucreze conform contractului de munca,pana la primirea deciziei de pensionare? La ... (vezi toată discuția)
Revenire de la jumatate de norma la norma intreaga mihaela_1968 mihaela_1968 Am un angajat care este pensionat pe caz de boala (grad III) si lucreaza o jumatate de norma. Ca s-o incadrez pe norma intreaga am nevoie de decizia de ... (vezi toată discuția)