Pensie invaliditate=pensie de boala
Incetarea, din punctul meu de vedere e ilegala.
Noi am avut un caz de genul acesta si a beneficiat de concediu medical pana la data emiterii deciziei.
1.Nu este legal,contractul de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie ,in cazul pensiei de invaliditate.(art56,litcCodul Muncii)
2. Angajatul este pensionat "pe caz de boala",(de fapt corect pensionar de invaliditate)cu incadrare intr-un grad de invaliditate ,si cu revizuire periodica , avand drept efect incetarea raporturilor de munca la comunicarea deciziei de pensie., si nu suspendarea cim.
.Daca peste 1 an la revizuire ,este considerat apt de munca,si este "depensionat",acesta se poate reangaja,fie la unitatea de la care s-a pensionat daca este posibil,sau isi cauta un alt loc de munca.
Pt. situatia in care nu gaseste un nou loc de munca,in conditiile aratate,acesta va putea beneficia de indemnizatie de somaj.
@ av.antoanelageaman
1. Este discutabila decizia de concediere in aceste situatii ... daca este vorba despre gradul I sau II de invaliditate atunci cum mai poate muncii salariatul pana la comunicarea deciziei de pensionare?
Daca este vorba despre gradul III problema este : se modifica durata timpului de munca la cel mult 4 ore/zi , avand in vedere decizia medicala si apoi se inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare.
2. Insa, data incetarii de drept a contractului individual de munca este data comunicarii deciziei de pensionare emisa de casa de pensii si nu data comunicarii deciziei medicului expert al asigurarilor sociale. Or in perioada dintre data emiterii deciziei medicului expert al asigurarilor sociale si data comunicarii deciziei de pensionare de catre casa de pensii salariatul invalid de gradul I sau II nu mai poate presta activitate si nu exista nici temei pentru incetarea contractului individual de munca, acesta incetand, cum am aratat, la data comunicarii deciziei de pensionare.
3. Legalitatea emiterii deciziei nu o poate verifica decat instanta de judecata .... in acest sens, salariatul poate contesta in instanta daca decizia emisa este sau nu legala.
4..Daca este declarata apta de munca, atunci se poate angaja la orice alt angajator ... fostul angajator nu are obligatia de a o reangaja.
5. Era mult mai bine daca se concedia in baza art.61 lit.c C.mun. ..
multumesc mult. speta este mult mai complicata...cu 6 luni inainte, salariata fusese concediata prin desfiintarea postului.vazand ca au fost dati in judectata, si profitnd de faptul ca salariata s-a la luta concediu medical, ce a intrerupt preavizul, i-au defacut cim pe 56 fara sa mai astepte si Decizia de pensionare pentru invaliditate....acum se apara ca, de fapt cim a incetat de drept nu ca urmare a concedierii contestate.
Este destul de interesanta aceasta speta ....cred ca se poate apara prin invocarea unui artificiu de procedura extrapoland notiunile din Codul muncii referitoare la aceste situatii ... de fapt , in tacerea legii si a vidului legislativ existent n materie, trebuie sa ne rezuman si la interpretari prin analogie ..