Contractul de comodat nu se poate incheia intre doua persoane fizice???
Care este baza legala???
intrebara se naste din urmatoarea situatie
Stau in apartamentul parintilor de 10 ani impreuna cu sotia si copilul, parinti locuiesc intr-o alata locuinta. (pe scurt nu am acte de proprietate)
Pentru a beneficia de "ajutorul pt. incalzire" mi sa cerut un titlu, contract vanzare cumparare, inchiriere. (cica asa zice la lege, nu stiu care nu ma luminat).
Eu le-am propus contractul de comodat incheiat intre mine si parinti dar cei de la taxe si impozite nu l-au acceptat ca cica nu i valabil decat daca una din parti e juridic.
Eu bine inteles ca am incercat sa le explic ca tata e pers fizica si ca daca el nu poate sa dispuna sa dea prin comodat catre o alta pers fizica atunci nu poate sa dea nici catre pers juridica.
raspunsul : "nu imi dace mie teoria contractelor. mie sa imi aduci un contract cu un pret/chirie oarecare ca tre sa iti iau impozit. Ca de orice contract are ratiuni economice si orice castig se impoziteaza" Citatul este EXACT.
extraordinar! sper ca persoana care v-a spus asta sa fie pe lista cu cei ce vor fi disponibilizati! sigur ca se poate incheia intre 2 persoane fizice! comodat inseamna imprumut de folosinta, deci parintii v-au imprumutat apartamentul ca sa il folositi, ca sa locuiti in el! cum sa faceti contract de inchiriere ca asa vreau ei? mai ales ca nu platiti nimic parintilor? contractul de comodat este in forma autentica sau are data certa? eventual informati-va daca puteti da o declaratie pe proprie raspundere in forma autentica ca locuiti la acea adresa impreuna cu sotia si copilul.
Aberant. Ãștia nu mai știu de unde să scoată bani.
Vă spun situația prietenei mele referitor la ajutorul acesta. A completat o cerere la care era anexată încă o pagină cu ce nu trebuie să ai ca să ți se acorde ajutorul la care a anexat copii după certificatele de naștere ale copiilor, copii după buletine, copie după o factură, (curent, gaz, oricare) și copie după buletinul tatălui ei care e proprietarul apartamentului ca să se vadă codul numeric al titularului din contractul cu societatea furnizoare de gaz.
Întrebați-o pe doamna care va solicitat aberația aia de act ea și-ar taxa copilul dacă acesta ar sta în apartamentul ei? :(
Art. 1560 cod civil. - "Comodatul este un contract prin care CINEVA imprumuta ALTUIA un lucru spre a se servi de dansul, cu indatorirea de a-l inapoia".
Daca legea foloseste termenii "cineva" si "altuia", fara a se preciza ca acestia trebuie sa fie ciungi, orbi, schiopi, persoane fizice sau juridice, etc. atunci nu este ingaduit nici interpretului (de la te miri ce ghiseu) sa adauge la lege. (în "traducere" = ubi lex non distinquit nec nos distinquere debemus).
Am mai spus-o si o s-o tot repet, pana si bunica-mea care stie carte cat sa citeasca sarbatorile in "calindar" si sa numere ouale de sub closca a aflat ca:
atunci cand coana Lenuta (persoana fizica) imprumuta coanei Petruta (persoana fizica) oala de "cin'spe kile" spre a se servi de dansa pentru fiert zacusca de toamna, cu indatorirea de a o inapoia, exprimata cam asa: "da' mi-o dai inapoi făi Petruţă ca s'tămâna viitoare m-apuc si io de fiert", intre cele doua persoane fizice se incheie, prin simpla remitere a lucrului (oalei) , chiar fara sa fie trebuinta de vreun inscris, un contract de comodat, zis si imprumut de folosinta.
Nu sunt necesare cunostinte juridice pentru a pricepe ce-i acela contract de comodat.
Exista vreun text de lege care sa le fi interzis celor doua persoane fizice de mai sus (Lenuta si Petruta) sa-si imprumute una alteia diverse lucruri din gospodarie??? X-(
Iaca si textul OUG 5/2003 ...rasmodificata (privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei):
"Titularul ajutorului pentru încălzirea locuinţei este, după caz, proprietarul locuinţei, persoana care a înstrăinat locuinţa în baza unui contract cu clauze de întreţinere, titularul contractului de închiriere al acesteia ori alt membru de familie major şi legal împuternicit de proprietarul locuinţei sau de titularul contractului de închiriere ori, după caz, reprezentantul legal al persoanei singure care nu a împlinit vârsta de 18 ani."
Deci nu trebuie sa existe musai un contract de inchiriere asa cum vrea tanti de la ghiseu intre proprietarul locuintei si un membru major al familiei sale.
Eu zic ca undeva trebuie sa fie o chichița, deoarece persoanele care m-au fortat (la propriu) sa inchei un contract de inchiriere cu parinti mei sunt:
a) Seful biroului de asistenta sociala
b) sef directie taxe si impozite + plus un inspector de la Fisc care s-a nimerit pe acolo si care intamplator imi este ruda apropiata
fara glume - ne am cam paruit si cu niciunu nu am avut castig de cauza
...ma gandesc ca o fi:
1) din necunoastere, frica sau nu stiu ce alt motiv astia aplica strict ce scrie in textul ordonantei
2) asa o fi cum zic ei si eu is gramada si ar trebui sa nu mai practic profesie juridica.