avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Valabilitate certificat de celibat
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Valabilitate certificat de celibat

Va rog cu respect sa ma lamuriti in legatura cu doua aspecte.
Doresc sa ma casatoresc cu un cetatean strain si mi s-au cerut un certificat de cutuma si unul de celibat. Certificatul de celibat l-am luat de la Casa Casatoriilor dar mi s-a spus ca are o valabilitate, insa nu mi s-a spus de cat. Aceasta ar fi prima intrebare: cat este valabil in strainatate certificatul de celibat obtinut in Romania?
A doua intrebare este: de unde din Romania as putea sa iau Certificatul de cutuma? La Casa Casatoriilor mi s-a spus ca ei nu elibereaza asa ceva. Mi se pare greu de crezut ca in Romania nu am de unde obtine acest certificat si sunt obligata sa ma duc la consulatul roman din strainatate unde eliberarea unui document costa si mai mult.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gargaritarita , utilizator 19:36, 28 Noiembrie 2010
Nu stiu cat are valabilitate certificatul de celibat eliberat din Romania, însă stiu ca cel eliberat in afara Romaniei, pentru casatorie in Romania are valabilitate 90 zile. Certificatul de cutuma se elibereaza numai de catre ambasade (consulate), va trebui sa il faceti in strainatate, acolo unde va veti si casatori.
In cazul in care unul dintre viitorii soti este cetatean strain, acesta va trebui sa prezinte, in vederea inregistrarii cererii de incheiere a casatoriei, urmatoarele documente:
-un act de identitate valabil;
-certificatul de nastere;
-un certificat de celibat (care confirma faptul ca persoana nu este deja casatorita) emis de autoritatile statului de cetatenie sau de ambasada sau consulatul statului de cetatenie;
-un certificat de cutuma (care prezinta conditiile de forma si fond pentru inchierea casatoriei prevazute de legislatia statului de cetatenie) emis de autoritatile statului de cetatenie sau de ambasada sau consulatul statului de cetatenie.
Cetatenii romani care doresc sa se casatoreasca in strainatate, si carora le este solicitat sa probeze faptul ca nu sunt casatoriti, se pot adresa serviciului de Stare Civila, din localitatea unde s-a inregistrat nasterea, pentru eliberarea documentului intitulat "certificat de cutuma".
Cererea de eliberare a certificatelor se poate face in nume propriu sau prin imputernicit cu procura speciala, autentificata in tara, de un notar public, iar in strainatate, de misiunea diplomatica sau de oficiul consular al Romaniei din statul de resedinta sau intocmite de notarii publici straini si supralegalizate, conform Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961, la Tribunalul din localitatea de domiciliu din strainatate.





Ultima modificare: Duminică, 28 Noiembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Conform Legii 119/1996 republicata,da la starea civila unde se afla inregistrata nasterea se elibereaza o adeverinta,anexa 8 ,din care rezulta toate mentiunile operate pe marginea actului de nastere.Aceasta adeverinta tine loc de adeverinta de cutuma.De la ambasada sau consulat vi se elibereaza o adevedinta din care rezulta ca indepliniti conditiile de fond pentru incheierea casatoriei.Dupa parerea mea daca o aveti pe cea de la ambasada sau consulat nu mai aveti nevoie si de adeverinta,anexa 8 de la primarie.
Adeverinta nu are un termen de valabilitate ,cred ca legiuitorul a omis acest lucru,dar este de preferat sa fie de actualitate,adica din luna respectiva sau maxim de 3 luni pentru ca se stie la noi in 10 zile se presupune ca te poti casatorii ,iar adeverinta sa nu mai reflecte adevarul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie cu un cetatean britanic si dreptul de sedere ContSters74714 ContSters74714 buna ziua.imi pare rau daca deschid din nou un subiect discutat,dar nu am gasit nimic ce ar putea sa ma lamureasca.logodnicul meu este cetatean britanic si ... (vezi toată discuția)
Casatoria intre un cetatean roman si unu cetatean grec ce acte sunt necesare si care este valabilitatea acestor acte? sylvye sylvye Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati daca puteti sa imi explicati ce acte sunt necesare pentru casatoria intre un cetatean roman si unul grec? Casatoria ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu un tunisian ContSters112788 ContSters112788 Buna ziua, va rog ajutati ma cu niste rapsunsuri. Vreau sa ma casatoresc cu un cetatean tunisian, el fiind la studii in ucraina si neputand intra in romania, ... (vezi toată discuția)