avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... CONCURS INM PENTRU CEI SUB 5 ANI VECHIME
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

CONCURS INM PENTRU CEI SUB 5 ANI VECHIME

a se vedea - Sed. plen 06.03 lucrare 7378

Incepe...?
Nu cred ca cineva a scris de un numar de posturi scoase la concurs fara sa scrie si sursa de informare. Iar din martie pana in iulie nimeni nu a mai dat un raspuns la acest topic.

In ceea ce priveste numarul de posturi libere de judecatori de care vorbiti ma abtin sa fac un comentariu , avand in vedere lipsa acuta de magistrati nu cred ca numai 30 de locuri sunt libere la atatea judecatorii din tara :-/
imi cer scuze daca topicul meu a parut ofensator pt cineva...
nu asta a fost intentia subsemnatului...ci doar aceea de a oferi un raspuns si de a stopa speculatiile.
"mea culpa" ca nu am avut rabdarea sa vad actualitatea postarilor... pentru asta imi cer scuze!

in ceea ce priveste nr de locuri estimat de mine, iata explicatia: anul acesta am absolvit INM, specializarea judecatori si la data de 30 iunie am optat pentru posturi. Am fost 98 de absolventi la aceasta specializare.
CSM indisponibilizase anterior pt noi toate posturile existente la judecatorii in toata tara, circa 125 posturi (Hotararea CSM 410 din 22 aprilie 2008). Facand un calcul simplu se observa ca, dupa ce ne-am exprimat noi optiunile au mai ramas circa 30 de locuri, maxim 40 daca s-a mai iesit la pensie in acest interval de 3 saptamani (concurs de promovare nu a fost in acest timp).

De altfel, se poate observa ca ceea ce afirm este real consultand pe site-ul CSM, pe derulator, sectiunea Magistrati, subsectiunea Judecatori, penultima optiune Locuri vacante.
Am avut rabdarea sa le selectez aici pe toate, vacante la judecatorii la data de 9.07.2008:
Campeni 1
Aiud 2
Moinesti 1
Piatra Neamt 2
Sighetu Marmatiei 2
Viseu de Sus 3
Dragomiresti 1
Zalau 2
Tulcea 1
Alesd 1
Marghita 1
Carei 2
Dragasani 1
Horezu 1
Balcesti 1
Saveni 1
Gurahont 1
Oravita 1
Reghin 3
Miercurea Ciuc 2
Toplita 1
Posturile de conducere se ocupa din sistem, deci nu sunt vacante pentru ocuparea lor din exterior si nici nu se vacanteaza altele prin ocuparea lor de catre judecatori.
in ceea ce priveste posibilitatea de vacantare prin promovare: in prezent sunt 86 locuri libere la tribunale si 12 la curti de apel.

Mentionez ca, pentru cei care trec in prezent in anul II la INM, trebuie rezervate de catre CSM la absolvirea lor de anul viitor 73 de locuri de judecator, posturi care, dupa cum se observa nu sunt vacante la acest moment.

ceea ce se aude prin presa in legatura cu lipsa acuta de magistrati sunt speculatii...
se confunda schema de personal, care in prezent este aproape ocupata (raportat de nr. de circa 4000 de judecatori ce functioneaza in prezent), dupa cum v-am aratat anterior, cu nevoia (reala, e drept) de largire a acestei scheme prin prevederea unor posturi noi acolo unde este nevoie.
impedimentul principal care opreste marirea schemei actuale este lipsa fondurilor necesare - nu numai pentru sustinerea indemnizatiilor lunare, ci si pentru sedii mai incapatoare, infrastructura etc.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2008
ContSters44854, utilizator
Pojy a scris:


ceea ce se aude prin presa in legatura cu lipsa acuta de magistrati sunt speculatii...
se confunda schema de personal, care in prezent este aproape ocupata (raportat de nr. de circa 4000 de judecatori ce functioneaza in prezent), dupa cum v-am aratat anterior, cu nevoia (reala, e drept) de largire a acestei scheme prin prevederea unor posturi noi acolo unde este nevoie.
impedimentul principal care opreste marirea schemei actuale este lipsa fondurilor necesare - nu numai pentru sustinerea indemnizatiilor lunare, ci si pentru sedii mai incapatoare, infrastructura etc.



Presa vede si justitiabilul simte pe pielea lui nevoia reala de judecatori.
Ce face statul care este incapabil sa asigure fonduri si sa degreveze instantele?

Inventeaza proceduri speciale, cum e cea a concilierii directe in materie comerciala cu fundamentari de te umfa rasul, cum ar fi:
-promovarea celeritatii :O (celeritate!? nu e cumva mijloc de tergiversare la dispozitia debitorului de rea credinta?)
- evitarea aglomerarii instantelor (Curtea Constitutionala Decizia 86/2007). :O

si sanctioneaza creditorul prin respingerea cerererii (pematura, dupa unii, inadmisibila, dupa altii) neprecedata de procedura prealabila.

Ramane ca eu, avocat, sa-i explic creditorului ca cererea sa a fost respinsa din nevoia de "aerisire" a instantelor, ca exercitiul dreptului sau de liber acces la instanta este limitat, amanat o vreme din neputinta statului de a asigura fonduri, sedii, etc (desi limitatea acestui drept ar trebui sa respecte un raport rezonabil de proportionalitate intre scopul urmarit si mijloacele alese) si ca el, creditor, trebuie sa mai piarda timpul o vreme (cu concilieri pralabile) din nevoia celeritatii/urgentei:O

Adica, mai creditorule, legiutorul e atat de preocupat de sa judece cu celeritate /cu urgenta cererea ta incat ti-a respins-o pentru ca n-ai pierdut vremea cu concilieri directe.

Poate ca nu mi-ar strica in momentul de fata sa judec mai putin acru, daca unele solutii n-ar sfida bunul simt (de orice fel, nu numai juridic).
Citez, in sustinerea celor afirmate anterior privind graba CSM de a ocupa posturile cantitativ, doar in vederea aruncarii de praf in ochii UE, din Raportul Comisiei privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, dat recent publicitatii:

"""Reforma sistemului judiciar avansează, dar progresele sunt inegale. Situaţia
resurselor umane din cadrul sistemului judiciar se îmbunătăţeşte. Numărul
persoanelor recrutate de Institutul Naţional al Magistraturii a crescut, iar numărul
posturilor vacante a scăzut. Au fost numiţi în funcţie noi judecători la tribunalele de
primă instanţă. Cu toate acestea, Ministerul Public se confruntă cu o lipsă cronică şi
importantă de personal, iar procedurile de recrutare nu permit întotdeauna garantarea
selectării unui personal de calitate."""

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O mare cacealma! Se pare ca cei de la CSM au facut O MARE MAGARIE: s-a anuntat initial ca se vor ocupa unele posturi de magistrati prin concurs in 17 dec.2005-cei cu vechime de ... (vezi toată discuția)
Admitere inm nela.strugariu nela.strugariu este cineva dispus sa discutam pe forum azi? ceva noutati despre admiterea in INM?:-/ (vezi toată discuția)
Numirea direct pe post - o noua gaselnita Mihai 465 Mihai 465 Fiind in perioada depunerii dosarelor pentru admiterea in magistratura cu vechime de 5 ani ghiciti cine se inscriu de zor: absolventi de INM, judecatori, ... (vezi toată discuția)