avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala

Buna:)
As avea si eu cateva intrebari legate de pensia anticipata.
Astfel:
1.Fiind o femeie in varsta de 55 ani impliniti, cu 30 ani lucrati -din care 3 ani grupa a 2-a -am sansa de a-mi depune actele pentru pensie anticipata?
2.Se pot depune dosare ("din nou") pentru pensie anticipata? Intreb acest lucru pentru ca in septembrie m-am interesat la Casa Judeteana de Pensii din Cluj, unde am aflat ca dosarele pentru pensie anticipata nu se pot depune.
3.In cazul in care o persoana din pensie anticipata ajunge la varsta de pensionare la limita de varsta, i se recalculeaza pensia sau acesta va ramane cea stabilita conform pensionarii anticipate?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri:)
O seara placuta:)
Cel mai recent răspuns: bagarica , utilizator 14:13, 29 Noiembrie 2010
1. Puteti sa depuneti cererea privind acoradarea pensiei anticipate partiale dupa data de 01 ianuarie 2011, data de la care ar trebui sa intre in vigoare viitoarea lege a pensiilor (lege care este inca la Parlament).

2. Daca citeati prima pagina a acestui forum, ati fi gasit un topic cu un titlu cat roata carului. :) Acesta:
www.avocatnet.ro/content/for...
Legea nr. 118/2010 este in vigoare, cei de la pensii v-au raspuns bine.

3. Acesta este doar un zvon, care circula in legatura cu viitoarea lege a pensiilor. Pot sa va spun ca in proiect nu a existat si nu exista nicio prevedere in acest sens, deci pensia se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute in lege si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.

O seara la fel de placuta! :)
@Gabriela

Am cam lipsit si nu prea stiu pe ce lume sunt.
Va rog sa-mi spuneti daca noua lege a pensiilor a fost publicata in M. Of. pentru ca eu am stiut ca:
1. pensionarea anticipate este inghetata, de la 1 iunie, pana cand va intra in vigoare noua lege a pensiilor;
2. Noua lege a pensiilor va intra in vigoare in termen de sase luni de la data publicarii in Monitorul Oficial

Multumesc.....
Darie Tudor a scris:
Va rog sa-mi spuneti daca noua lege a pensiilor a fost publicata in M. Of. pentru ca eu am stiut ca:
1. pensionarea anticipate este inghetata, de la 1 iunie, pana cand va intra in vigoare noua lege a pensiilor.

Viitoarea lege a pensiilor nu a fost publicata in Monitorul Oficial. Pensii anticipate / anticipate partiale nu se acorda in perioada 03.07.2010-31.12.2010 potrivit art. 10 si art. 16 din Legea nr. 118/2010, deci fara legatura cu prevederile viitoarei legi a pensiilor.

Art. 10. — (1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, in sistemul public de pensii, precum si in sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispozitiile legale privind inscrierea la pensie anticipata si pensie anticipata partiala nu se mai aplica.
(2) Cererile de inscriere la pensie anticipata si pensie anticipata partiala, depuse in conditiile legii, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se vor solutiona cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare la data depunerii.
Art. 16. — (1) Prevederile art. 1—3, art. 5, art. 6 alin. (1), precum si cele ale art. 9—14 se aplica pana la 31 decembrie 2010.

2. Noua lege a pensiilor va intra in vigoare in termen de sase luni de la data publicarii in Monitorul Oficial

In ultimul proiect, cel intors la Parlament de catre Traian Basescu, exista urmatoarea prevedere: "Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2011, cu excepţia art. ...". Deci nu in 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc foarte frumos pentru raspuns :) Si de acum in colo am sa ma uit mai bine la titlurile din forum ;):)
O zi frumoasa :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 118/2010 odishor odishor Astazi 30 iunie a aparut in MO , dupa ora 15,00 , Legea 118/2010, in care ART.10(1) -Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, in sistemul public ... (vezi toată discuția)
As fi putut sa beneficiez de pensie anticipata partiala anul acesta? lani lani va rog sa ma lamuriti in problema pensiei anticipate partial: in anul acesta in noiembrie am implinit 55 ani. sunt o persoana de sex feminin cu vechimea de 34 ... (vezi toată discuția)
Dosar pensie anticipata loredana vatradornei loredana vatradornei buna seara!!!as dori si eu o informatie privind legea pensiilor.se mai primesc dosare pentru pensia anticipata avand o vechime de 38 de ani cu dreptul de ... (vezi toată discuția)