bunica mea a murit in anul 1998.avea impreuna cu bunicul meu o casa cu teren in oras.bunicu i-a dat mamei mele pe act de mostenitor facut la notar o jumatate din casa si din gradina.el si-a adus pe o ''doamna'' cu care s-a casatorit in anul 2005.in urma cu un an si ceva bunicu a dat o pe mama in judecata sa iasa din indiviziune,s-a incheiat procesul si bunicul trebuie conform expertizei sa-i dea mamei niste bani deoarece lotul lui este mai mare la valoare decat al mamei.
intrebarea mea este ''doamna'' asta actuala lui sotie ce drept are acolo?
dupa moartea bunicului o putem scoate din casa?
sau ce trebuie facut?
doar sunt bunuri dobandite inainte de casatoria cu ea.poate sa-i faca act de vanzare cumparare pe jumatatea lui daca sunt casatoriti?
Acum n-are. Dar daca supravietuieste bunicului va avea o cota de 1/4 din masa succsoarala ramasa de la bunicu (partea ce ia revenit acestuia dupa partajul cu mama) restul de 3/4 se imparta copiilor lui (respectiv il primeste mama daca ea e singurul copil al bunicului).
Actuala lui sotie dupa moartea bunicului tau il mosteneste, impreuna cu copii acestuia.
Sotul supravietuitor are un drept de abitatie. Legea ii recunoaste sotului supravietuitor, din momentul deschiderii mostenirii, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din mostenire si el nu are o locuinta proprie. Acesta este un drept temporar care dureaza pana la iesirea din indiviziune, dar cel putin 1 an de la data deschiderii succesiunii sau pana la recasatorirea sotului supravietuitor.
Dreptul este inalienabil, sotul supravietuitor neputand inchiria partea din casa in care nu locuieste; dimpotriva, comostenitorii pot cere restrangerea dreptului de abitatie, in cazul in care locuinta nu-i este necesara in intregime sotului supravietuitor
Dreptul de abitatie este si insesizabil, neputand fi urmarit de creditorii sotului supravietuitor.
Sotul supravietuitor beneficiaza de acest drept cu titlu gratuit; pe perioada in care se bucura de acest drept nu este obligat sa plateasca chirie mostenitorului care a dobandit proprietatea casei.
Pai daca tot mai trebuie sa ia niste bani mama ta, de la buncul tau, sa inceapa executarea silita si poate ii ia si cota primita in urma iesirii din indiviziune.
Uzufruct
zorica
e adevarat ca daca fac un contract de uzufruct viager cu sotul meu astfel incat copilul lui din prima casatorie sa nu ma poata da afara din casa in cazul ... (vezi toată discuția)
Mostenire din donatie
rina68
Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)