avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct

e adevarat ca daca fac un contract de uzufruct viager cu sotul meu astfel incat copilul lui din prima casatorie sa nu ma poata da afara din casa in cazul decesului sotului , copilul ar putea totusi sa vanda si sa ma oblige astfel sa locuiesc in casa cu noii proprietari? sau ar putea sa se mute chiar acest copil in casa chiar daca eu nu sunt data, teoretic afara? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:54, 13 Martie 2008
In primul rand imobilul in care locuiti al cui este? Este bun propriu al sotului sau este bun comun dobandit in timpul casatoriei?
In prima situatie, dvs la moartea sotului mosteniti o cota de 1/4 din imobil.
In a doua situatie, dvs mosteniti o cota de 5/8 din imobil.
Sotul supravietuitor beneficiaza de urmatoarele drepturi:
- un drept de mostenire in concurs cu oricare dintre mostenitorii legali sau un drept de mostenire in lipsa acestora;
- un drept de mostenire special asupra mobilierului, obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta;
- un drept temporar de abitatie asupra casei de locuit.
Legea ii recunoaste sotului supravietuitor, din momentul deschiderii mostenirii, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din mostenire si el nu are o locuinta proprie.
Acesta este un drept temporar care dureaza pana la iesirea din indiviziune, dar cel putin 1 an de la data deschiderii succesiunii sau pana la recasatorirea sotului supravietuitor.
Dreptul este inalienabil, sotul supravietuitor neputand inchiria partea din casa in care nu locuieste; dimpotriva, comostenitorii pot cere restrangerea dreptului de abitatie, in cazul in care locuinta nu-i este necesara in intregime sotului supravietuitor
Dreptul de abitatie este si insesizabil, neputand fi urmarit de creditorii sotului supravietuitor.
Sotul supravietuitor beneficiaza de acest drept cu titlu gratuit; pe perioada in care se bucura de acest drept nu este obligat sa plateasca chirie mostenitorului care a dobandit proprietatea casei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau si eu sa-mi spuneti ce sa fac lili2008 lili2008 bunica mea a murit in anul 1998.avea impreuna cu bunicul meu o casa cu teren in oras.bunicu i-a dat mamei mele pe act de mostenitor facut la notar o jumatate ... (vezi toată discuția)
Mostenire laura_daniel_nita laura_daniel_nita Buna ziua. Intrebarea mea probabil o sa para banala Tatal meu vitreg a decedat. dansul avea un copil. Mostenirea se imparte intre mama mea si acest copil. ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters256193 ContSters256193 Buna ziua! In urma divortului, am facut partajul. Daca tatal copilului s-a recasatorit, sotia lui actuala are drept de mostenire la proprietatile acestuia in ... (vezi toată discuția)