avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recuperare pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recuperare pensie de intretinere

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.Am solicitat de la fostul meu sot , pensie de intretinere pt. baiatul nostru ,care este student. A fost emisa o hotarare judecatoreasca ,un titlu executoriu. Pt ca fostul sot lucreaza pt o firma din strainatate , m-am adresat firmei pt recuperarea sumelor restante si cele viitoare.Numai ca firma refuza sa faca acest lucru(este in Elvetia).Rugamintea mea era sa ma sfatuiti cum as putea actiona mai bine si mai eficient ,deoarece a trecut un an de cand tot astept hotarari ,tilu executoriu si apostila , iar posibilitatile mele financiare nu imi permit sa sustin singura cheltuielile necesare cresterii si educatiei copilului.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 08:21, 29 Noiembrie 2010
1)Dv. nu aveti drept sa cereti pentru baiat (student) pensie de intretinere.
2)Baiatul trebuie sa introduca in instanta o actiune in acest sens.
3)Daca nu exista hotarare judecatoreasca ,baiatul nu poate sa-l actioneze in instanta pe tata din motivul abandon(Cod Penal)
In consecinta baiatul trebuie sa ia masurile in acest sens....pensia se plateste de la data introducerii actiuni in instanta.
In proces , nu justificati nicio calitate procesuala.( fiul se va adresa instantei de judecata, altminteri , actiunea va fi respinsa pentru lipsa calitatii procesuale active, ca indamisibila ).

S-a dispus poprirea veniturilor ?In caz ca nu exista nicio dispozitie in acest sens, cu privire la societatea unde fostul sot isi desfasoarea activitatea profesionala, fiul poate investi instanta de judecata, pentru a proceda la executarea silita.

O alta modalitate de coercitie , in caz de neplata , cu rea credinta, a pensiei de intretinere, timp de doua luni , este plangerea penala prealabila ce are ca obiect infractiunea prevazuta de art . 305 din Codul penal, abandonul de familie.

Impacarea partilor sau retragerea actului de sesizare inlatura raspunderea penala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare pensie alimentara kinder_doina kinder_doina Buna ziua!cum il pot actiona in instanta pe fostul sot pt neplata pensiei alimentare? Nu a mai platit.o de 4 luni. (vezi toată discuția)
Pensie intretinere ContSters67688 ContSters67688 Ce as putea face in urmatoarea situatie: Fostul sot nu a platit pensie alimentara, eu avand hotarare judecatoreasca am angajat un avocat care a trimis o hartie ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare luana30 luana30 Buna seara! Am ai eu aceeasi problema si anuma ca fostul meu sot nu ia platit pensia alimentara fiului meu de 4 ani de zile! de fapt niciodata nu a porimit ... (vezi toată discuția)