Buna ziua!In anul 2009 am apelat prin posta la o societate pentru a primi pliante legat de gradinarit.La prima expediere firma respectiva se angaja sa-mi trimita bonus si un set de genti,totul contra sumei de 10 lei.A sosit expeditia respectiva,am achitat si la o perioada scurta de timp am plecat in concediu.Cand am revenit,am avut surpriza neplacuta sa constat ca prin posta primisem documente de plata pentru alte pliante trimise de ei.Mentionez ca nu am gasit si acele pliante pentru care mi se solicita plata.Am refuzat si inapoiat plicul respectiv,ei continuand sa-mi trimita formulare de plata pe care eu nu m-am mai obosit sa le inapoiez.Azi,am primit un plic de la recuperatori,prin care sunt somata sa achit acea suma,plus penalitati de intarziere,plus taxa ptr.recuperatori,adica 37,99 lei.Suma nu este o avere,dar tinand cont ca nu o datorez,nu as vrea s-o achit.Mentionez ca tot ce societatea respectiva expediaza catre clienti reprezinta simple trimiteri postale ( nu recomandate,nu colete,nu scrisori cu valoare ),deci nu am semnat nicaieri pentru primirea lor.Nu au nici o dovada ca ei au trimis acele pliante,si nu au nici o dovada ca eu as fi primit asa ceva.Va rog sa- mi spuneti daca refuzul meu de a achita suma respectiva poate avea urmari grave,sau trebuie sa ma judec cu ei pentru acea suma derizorie?Va multumesc!
In situatia in care precizati ca ati primit de la recuperatori somatie,pe cale de consecinta rezulta ca firma care a expediat pliantele a inteles sa cesioneze dreptul ei in favoarea recuperatorului,cu scopul recuperarii debitului pretins
Contactati recuperatorul pentru a analiza documentele in baza carei a fost emisa somatia
Aveti dreptul de a solutiona prin contestatie in instanta
Pentru a va executa silit trebuie sa existe un titlu executoriu-in sensul legii, prin care dvs. sa fiti obligata sa platiti acea suma.
Acea societate, va trebui sa va dea in judecata si...daca se va dovedi faptul ca datorati legal acea suma, veti fi obligata la plata ei.
Daca va considerati prejudiciata, intr-un anume fel, puteti formula o sesizare la ANPC.In functie de raspunsul primit, veti sti mai departe cum puteti sa procedati.
Refuzul dvs. privind plata acelei sume poate constitui o premiza pentru formularea unei actiuni in justitie, de catre societatea in cauza, pentru recuperarea sumei...chiar daca este mica.Ce sa zic, nu prea am auzit de procese avand ca obiect plata unor sume mici (37,99 lei), insa...nu este/ar fi exclusa o astfel de situatie...
In conditiile in care nu ati semnat nici un contract, datorati plata doar pentru prima expediere.
Parerea mea este ca aceasta firma incearca prin intimidare sa obtine aceste sume. Adica ei trimit somatia, iar cei care pica in plasa platesc, tocmai pentru ca sunt sume mici, si nu vor sa se complice cu un proces.
Este o metoda des folosita si in alte tari, mizind pe acesta psihologie a consumatorului, care este speriat cu sume relativ mici, pe care acesta este totusi dispus sa le plateasca pentru a evita alte complicatii.