avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Este vorba de o proprietate [teren si casa],unde erau doi proprietari ,tata si fiu.Acestia au deschis actiune in instanta pentru iesirea din indiviziune pentru a ra mane un singur proprietar,adica fiul.In timpul judecatii sa facut si o tranzactie prin care sa primit o sulta intr-o suma de bani,reprezentand contravaloarea drepturilor ce se cuvin imobilului in litigiu , tatal fiind totodata de acord ca fiul sa devina unic proprietar al acestuia.Intrebarea este daca celalalt fiu poate ataca aceasta hotarare ea fiind definitiva si irevocabila.
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 22:54, 7 Decembrie 2010
Nu poate ataca.
Dupa parerea mea ar putea...
Cum? Numai donațiile și vânzarea către descendenți pot fi atacate pentru că transmiterea dreptului de proprietate e cu titlu gratuit (sau se prezumă a fi cu titlu gratuit, donație mascată în cazul vânzării). Însă în patrimoniul tatălui a intrat contravaloarea cotei lui de proprietate (sulta), astfel că nu mai e nimic gratuit...
Dacă mă înșel rog să fiu corectată de colegii cu mai multă experiență :D
Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2010
Eva Fekete, Avocat
Eu nu ma consider cu experienta, ci doar exploziv...:D

Hotararea nu ii este opozabila...;)
Si nu va trebuie multa experienta sa intelegeti...:)

Am avut ceva in acest sens si instantele mi-au repus cauza pe rol...pentru a se lamuri...
Si s-au lamurit;) dar au ,,cotit-o" evitand ceea ce nu le convenea...
Nu am cerut citarea unei parti care figura intr-un alt proces ( cu identitate tipla;) )si m-au tot luat la intrebari ca de ce sa nu fie citata...
Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Si de ce ar trebui sa ii fie opozabila? Ca nu e coproprietar? Tatal in timpul vietii poate dispune in ce mod doreste de bunurile sau cota din bunuri ce le are. Nu avea de ce sa fie citat ii lipseste calitatea procesuala fratelui. Fratele va avea drept la cota lui din masa succesorala, odata cu deschiderea succesiunii. Pana nu moare taica-sau nu se deschide succesiunea. Masa e formata din activ+pasiv existent la data decesului, prin proces de partaj iese din patrimoniul tatalui cota din bun si intra suma de bani, sulta. Daca se mai gaseste ceva din suma respectiva la data decesului, va face parte din activul succesoral. Zic eu.

Alte discuții în legătură

Succesiune marcop marcop Buna ziua, supun atentiei dvs. urmatoarea speta, cu rugamintea de a-mi da un raspuns. In anul 1997 tatal meu a facut cerere de revendicare a 10 ha de teren ... (vezi toată discuția)
Succesiune loredana2009 loredana2009 Suntem 3 frati (majori), tata a murit la sfarsitul anului trecut vrem sa deschidem succesiunea. Dar TATA NU SI-A FACUT SUCCESIUNEA DUPA MOARTEA PARINTILOR LUI, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in cazul unei succesiuni aproape succesive, decesul ... Bianca_Livia Bianca_Livia Buna ziua, in cazul unei succesiuni aproape succesive, decesul fiului, decesul mamei, fiul necasatorit si fara copii, mama divortata de tatal fiului de multi ... (vezi toată discuția)