In data de 13!!!!!august, am ramas fara carnet pt. alcoolemie 0.58 in aerul expirat. Spun pe scurt. A durat vreo 2 luni jumate ca sa ma cheme la politie:nu am dreptul sa cer recalculare alcoolemie. OK. A fost transferat dosarul mai departe de la pol rutiera la penal , m-au chemat acum 2 saptamini sa ma audieze, sa confirm declaratia. Am aflat, din surse sigure ca recomandarea politiei pt procuror a fost amenda administrativa cu redobindirea carnetului. Am inteles ca urmeaza la ei (judecatorie) vacanta de iarna si se lucreaza la dosarele de trimis in instanta, iar cei ca mine ramin pe birou mult si bine sau cel putin pina in ianuarie. Stie cineva din aceasta faza cit mai dureaza pina sa primesc o hirtie acasa cu o instiintare, ceva.....macar sa stiu cum stau. Am reusit pina acum sa nu fiu dat afara de la serviciu(sunt sofer), dar seful mi-a pus in vedere ca nu ma mai poate ajuta. Stiti cumva care e procedura in continuare? Cit mai dureaza? Pot grabi eu lucrurile in vreun fel? Inca o intrebare: redobindirea permisului ce inseamna? Dau din nou examen? Mai dureaza si asta? Cit mai dureaza?
Va rog frumos, astept un raspuns, stau lipit de calculator..... Multumesc #-o
Dosarul este inaintat de catre organele de cercetare penala, la procuror cu o propunere, propunere care poate fi confirmata de catre procuror sau infirmata de catre acesta.
La parchet veti fi chemat din nou pentru declaratii si dupa aceea fie veti primi solutia procurorului , fie veti fi chemat pentru prezentarea materialului de urmarire penala, sens in care veti semna procesul-verbal de prezentare material ,dupa care procurorul va intocmi rechizitoriul= actul de inculpare si dosarul va fi trimis la instanta.
Deci ca timp este greu de estimat.
Ce puteti face , este sa formulati la parchet o cerere prin care sa va fie comunicat stadiul dosarului .
In cazul in care insa veti condamnat printr-o hotararea judecatoreasca definitiva pentru art.87 al.1 din Oug195/2002, permisul se va anula.
Va veti putea prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis pentru toate categoriile avute anterior condamnarii, dupa 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare si asta in situatia in care veti primi o pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei sau cu suspendarea executarii sub supraveghere.
Angajati avocat.
Cu alte cuvinte, fata de cele sus aratate, este recomandabil sa va angajati avocat inca din faza de urmarire penala deoarece daca se va sesiza instanta si va va judeca veti primi o pedeapsa cu suspendare in cel mai bun caz, nicidecum o amenda administrativa ( si dupa parerea mea).
Dreptul la aparare si angajarea unei avocat se poate exercita inca din faza de urmariire penala adica pana sa fie sesizata instanta de judecata si sa pronunte o hotarare penala de condamnare, caz in care, procurorul daca este convins ca persoana dvs. a comis infractiunea in conditii in care se poate aplica o amenda administrativa si in acest fel se poate produce indreptarea dvs., nu se va mai trimite dosarul la instanta pentru pronuntarea unei hotarari penale care sa va apara in cazierul judiciar.
In cazul amenzii administrative nu veti avea cazier, acesta fiind unul dintre avantajele majore ale amenzii administrative.