Firma A cheama in judecata firma B in cadrul unei somatii de plata. Se emit citatiile si se constata lipsa de procedura cu parataB. I se pune in vedere reclamantului A sa faca demersuri sa indice sediul lui B. La termenul urmator se aduce de la ORC un certificat din care rezulta ca B are acelasi sediu cu cel indicat in petit. Judecatorul dispune efectuarea citarii prin publicitate( desi in mod normal ar trebui prin afisare si doar optional prin presa sau MO). Se efectueaza, si la termenul viitor se trece la judecata si la pronuntarea hotararii. Cind sa se comunice hotarirea, se intoarce recipisa de comunicare cu dovada ca la adresa indicata paratul exista si, mai si semneaza de primire.
Din pacate paratul vine la mine la vreo doua luni dupa ce primeste hotarirea cu somatia de plata, deci nu mai am nicio sansa de atacare a acesteia.
Imi ramine doar sa ma leg de citare, in sensul ca art. 93 din cprciv spune ca nu se poate cita persoana juridica prin afisare decat daca se refuza sa primeasca citatia sau nu exista nimeni la acea adresa...insa trebuie sa se faca dovada despre aceasta.
Ce ziceti, as avea vreo sansa reala sa cer constatarea nulitatii actelor de procedura indeplinite in acest dosar pe motivul necitarii legale? art. 93?
intr-adevar somatia a fost expediata cu scrisoare recomandata...
insa problema mea este daca procesul prin care s-a ajuns sa se emita somatia de plata este legal in conditiile in care citarea nu a fost efectuata in conformitate cu legea, adica prea s-au grabit cu citarea prin publicitate. Cea mai buna dovada ca procedura a fost efectuata aiurea este tocmai dovada de primire deoarece se poate constata ca debitoarea avea sediul la adresa mentionata si chiar functiona acolo. E clar ca actiunea in anulare este istorie, dar nu as lasa timpul sa treaca si sa ma judec apoi pe contestatii la executare...
P.S. multumesc pentru parerile exprimate mai sus...:)
Problema este ca debitorul a fost obligat la plata unei sume de bani+TVA desi nu avea obligatia de a plati TVA. Aici e problema.
Creditorul are ordonanta cu somatie pe suma +TVA, debitorul nefiind citat legal (zic eu) nu s-a putut apara...dar nici nu a formulat cerere in anulaere.
Acum hotararea este investita, iar debitorul nu mai are ce sa faca decat sa se lege de modalitatea de citate si sa ceara anularea actelor efectuate cu incalcarea legii. E cam extrema solutia ,dar asta doream sa aflu daca mai merita efortul...
Pe calea contestatiei la executare poti invoca aparari de fond, daca nu s-a atacat ordonanta cu cerere in anulare (art.10 alin. 2 din OG 5/2001). Am vazut ca, apreciezi tu, TVA-ul nu l-ai datora si asta e o pb de fond.
Pana la solutionarea contestatiei poti solicita suspendarea executarii, cu plata unei cautiuni. Daca esti in pericol de a fi executat poti solicita si suspendarea provizorie (art. 403 Cpc).
Urgent somatie
OANA GORAN
dragi colegi,
am urmatoarea problema: am depus cerere de investire cu formula executorie a ordonantei prin care mi se admite somatia de plata.....
mai ... (vezi toată discuția)