Buna seara tuturor.Sunt recunoscator pentru un raspuns in urmatoarea speta:-la iesirea din indiviziune asupra unui imobil ( apartament in vila ), la care s-a dispus partajarea locuintei in 2/3si 1/3, dar la care asupra terenului s-a mentionat ca raman in indiviziune( fara o mentiune clara a cotitatii), cum se procedeaza la calculul asupra terenului acum, la o eventuala iesire din indiviziunea dispusa in 1986?? Cu stima
Inteleg ca apartamentul in disctie se afla intr-o vila care mai are si alte apartamente. Exista formule de calcul a cotei indivize, functie de suprafata apartamentelor care compun vila respectiva. Calcului il poate face un specialist (expert topo, evaluator, etc).
1."terenul aferent constructiei"(cel de sub cladire trotuar de protectie, acces) ramane intr-o "indiviziune fortata" - la intabulare vi se calculeaza o cota parte functie de suprafata apartamentelor si cea a "partilor comune" (peretii, fundatia, acoperisul,instalatiile, casa scarilor)
2.pentru terenul liber ... daca exista, va trebui sa faceti o alta iesire din indiviziune instanta/notar
Multumesc pentru raspunsuri. In continuare intreb daca terenul liber de constructii ( curtea ), la iesirea din indiviziune, pastreaza proportiile ( cotitatile) sub care s-a facut iesirea din indiviz. asupra constructiilor ( respectiv al unui apartament in cote de 1/3 si 2/3). Mentionez ca la momentul iesirii din indiviz.=>terenul a ramas in indiviz ( se intampla in 86 si stiti de ce nu se finaliza indiviziunea ). Astept cu interes.
spuneti dvs. "s-a dispus iesirea din indiviziune" pentru mine tot nu e clar :sorry:
1. s-au facut dintr-o cladire mai multe apartamente ? adica doua? unul cu o asa zisa cota de 1/3 si altul cu 2/3?? - o iesire din indiviziune pentru teren depinde de actele pe care le aveti (aceleasi sau nu, cu cele din 1986). daca ati cumparat o cota parte din "casa" sau un "apartament" nu inseamna ca ati cumparat si ternul liber ( dar e posbil ca terenul tot sa fi fost considerat "aferent" constructiei si implicit aveti aceleasi cote...)
2. sau aveti un "apartament in cote de 1/3 si 2/3" ?!?! asta nu ar insemna "iesire din indiviziune" ci doar o stabilire cotelor parti....
in 1986 daca se "finliza indiviziunea" terenul trecea "teoretic" la statul socialist, ca intr-un milion de alte cazuri acu' ati fi obtinut printr-o simpla cerere Ordinul Prefectului ... asa ramane sa considerati ca terenul (in lipsa unor acte explicite!) functioneaza dupa aceleasi reguli la stabilirea cotelor parti ca si constructiile. Oricum aveti nevoie de acordul celorlalti proprietari pentru o iesire din indiviziune la notar. Altfel o iesire din indiviziune printr-un proces care ar implica si parcelarea terenului va avea cotele parti stabilite de expertul desemnat de instanta la care avocatii partilor vor aduce obiectiuni. rezultatul fiind dependent de "dispozitia" judecatorului #-o
Terenul are calitatea juridica de bun proprietate comuna pe cote -parti.In vederea sistarii starii de indiviziune , copartasii pot incheiat un act de partaj conventional , sau , in cazul in care exista opinii contradictorii, judecatoria in a carei raza teritoriala este situat imobilul este competenta, tinand cont de exisenta cotei parti, ideale , abstracte , matematice , din dreptul de proprietate, pentru a alege o modalitate de a inceta coproprietatea.
In vederea impartelii, vor fi luate in consideratie apartamentele proprietate exculsiva.