avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie CIC si calitate administrator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie CIC si calitate administrator

BUNA ZIUA

Am citit mai multe discutii pe forum dar tot nu sunt edificat. Revin la vechea “incompatibilitate” dintre calitatea de administrator la o societate comerciala (in cazul de fata SRL) deasemenea si asociat unic si dreptul acesteia de a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului (inca pana in varsta de 2 ani).
Din ceea ce am citit am tras urmatoarele concluzii:
Calitatea de actionar, asociat intr-o SC nu introduce o pierdere a acestui drept (nici nu o mai comentez)
Calitatea (si subliniez Calitatea) de Administrator, dintr-un anume punct de vedere, poate avea 2 doua forme, una remunerata sau alta neremunerata. Aceasta din urma se intampla foarte des la firmele proprii in care patronul firmei, asociat (in general unic) este si administrator, preferandu-se in genere varianta angajarii cu contract de munca intr-o alta functie (gen director general).
Tot citind 61/1993 , OUG: 148/2005 , Legii: 448/2006, H.G. : 1662/2008, si portiunea de cod fiscal care ma interesa, nu am gasit nici un TEMEI JURIDIC prin care unei personae care are aceasta calitate la o SC, sa-i fie refuzat dreptul de a primi remuneratia de CIC. Am gasit, in cel mai rau caz, pe forumuri o justificare, eu zic fara acoperire, prin care daca persoana care beneficiaza de CIC continua sa detina calitatea de administrator la SC, atunci nu se mai atinge scopul legii adica, acela ca el/ea sa stea acasa sa aiba grija de copil. Si spun aceasta pe urmatorul considerent: eu, daca introduce la Agentia judeteana pentru Prestatii Sociale un dosar prin care sa solicit CIC si indemnizatia aferenta si din care se vede ca am in acelasi timp calitatea de administrator la o SC, atunci, functionarul care se ocupa cu aceste dosare are doua variante, ori mi-l aproba, ori mi-l respinge. Da il respinge este obligat sa-l justifice din punct de vedere juridic, adica legea, articolul si aliniatul. Cu acest refuz ma duc in instanta iar pe judecator, prea putin il intereseaza daca mama sta sau nu cu copilul ci daca lezea zice ca da sau nu. Astept argumente pro sau contra.
Cel mai recent răspuns: dessiree , utilizator 21:46, 9 Martie 2011
indemnizatia in cauza reprezinta un venit de incocuire a salariului care nu mai poate fi primit in conditiile in care cim este suspendat din initiativa angajatului pentru cresterea copilului, deci este exclusa posibilitatea ca o persoana sa primeasca in acelasi timp si un salariu si o indemnizatie
aici, nu m-ati contrazis si nici nu m-ati completat cu nimic. este vorba, in mod exclusiv, de altfel ca in cele mai multe din situatiile existente in realitate, de situatia in care persoana care vrea sa intre in CIC este asociat unic si administrator la firma proprie deasemenea avand si un contract de munca pe o functie oarecare la acelasi SC. Contractul de munca se suspenda pe perioada CIC dar nu se doreste renuntarea la calitatea de administrator, calitate care conform actului constitutiv al firmei, prin care aceasta este numita in aceasta calitate, nu se prevede remunerarea in vreun fel a ei. in consecinta dupa suspendarea contractului de munca nu se realizeaza venituri (supuse impozitului pe profit - cum prevede in mod expres legea).
sa nu mai punem la socoteala ca schimbarea administratorului firmei nu este o chestiune nici chiar simpla, nici ieftina nici realizabila intr-o perioada de timp foarte scurta. iar atata timp cat in lege nu se prevede o situatie de excludere expresa nu vad nu motiv justificat - justificabil in mod legal.
Ultima modificare: Marți, 30 Noiembrie 2010
cos_ionel, utilizator
Din pacate momentan sunt exact in situatia mentionata mai sus. Sunt in faza in care sunt trimisa de la o institutie la alta, de la un birou la altul pentru ca peste tot mi se ridica din umeri si mi se spune doar un singur lucru (pe care daca il mai aud odata innebunesc) "nu trebuie sa aveti venituri in perioada in care primiti indemnizatie." Dar nimeni nu mai stie sa imi spuna ce inseamna acele venituri.
In fine, ideea la baza e ca statul nu isi doreste sa avem venituri prea stufoase din prea multe locuri (inclusiv de la el), iar fiind asociat unic / asociat se presupune ca mai iei si dividente. Iar in legatura cu calitatea de administrator (doar daca e declarata in actul constitutiv) ea trebuie suspendata indiferent ca iti aduce sau nu venituri. Doar in situatia in care incepi un proces poti prezenta versiunea cu administrator fara venit sau cu venit, altfel nimanui nu-i pasa.
In orice caz, e absurda situatia in care eu ar trebui sa suspend activitatea unei firme sau sa o predau altcuiva, poate ca nici nu am pe cineva de incredere cui sa i-o las in perioada asta.
Dar in curand sper ca voi da de capat problemei si va voi anunta cum decurge totul (in viata reala, caci in legi totul e ca si rezolvat).
Pe perioada cat beneficiati de indemnizatia pentru CCC nu trebuie sa realizati venituri din salarii, din activitati independente si din activitati agricole asa cum sunt ele definite la art. 46, art. 55 alin. (1) si (2) si art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
In caz contrar, plata indemnizatiei se suspenda.
Da....intr-un final s-a ajuns la concluzia ca daca esti asociat unic si/ sau adminsitrator la o societate si doresti sa primesti indemnizatia de crestere a copilului nu trebuie sa suspenzi activitatea, sa schimbi asociatul sau sa renunti la statutul de administrator. Pur si simplu trebuie sa dai o declaratie notariala prin care mentionezi ca in urmatoarea perioada de 1/2ani nu vei realiza sau incasa dividente sau nu vei avea venituri.
Oricum pana sa se ajunga la concluzia asta a durat mult timp si s-ar putea ca in alte parti ale tarii aceasta varianta sa nu functioneze fiindca fiecare functionar public are o parere diferita in ce priveste problema (din cate am obs.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict intre indemnizatie crestere copil si srl pe numele mamei? dana-m dana-m Buna seara, intrebarea mea este: daca o mamica este in CIC si primeste indemnizatie (in cazul de care vorbesc - cea minima de 600 ron) si a deschis un SRL pe ... (vezi toată discuția)
Obligatoriu 1 salariat la srl? adela1978 adela1978 Buna ziua. Vroiam sa va intreb urmatoarele: - e vorba de 1 srl ce se va infiinta, domeniul vanzari(comert in magazin), este obligatoriu sa existe un ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului si srl ramodim ramodim Buna ziua, Stiu ca s-a mai discutat pe forum, insa in trecut, s-a mai tot schimbat legea cred si, in plus, am o intrebare mai complexa. Sunt in ... (vezi toată discuția)