avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conflict intre indemnizatie crestere copil si SRL pe ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conflict intre indemnizatie crestere copil si SRL pe numele mamei?

Buna seara, intrebarea mea este: daca o mamica este in CIC si primeste indemnizatie (in cazul de care vorbesc - cea minima de 600 ron) si a deschis un SRL pe numele ei (actionar unic si administrator, atat), trebuie sa renunte la indemnizatie? Informatia de la Registrul comertului era ca doar in cazul PFA-urilor nu se mai acorda indemnizatie, nu si la SRL.
As dori baza legala unde se stipuleaza oricare din variante privind (in)compatibilitatea dintre SRL si indemnizatie. Precizez ca firma nu are nici un bilant predat (nu are un an de functionare), nici profit (si chiar si asa, acest profit poate fi reinvestit deci nici vorba de ''alte venituri'').
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 23:43, 18 August 2009
Se suspenda plata indemnizatiei numai in situatia in care realizeaza venituri profesionale. Vedeti in acest sens, prevederile legale de mai jos:

Potrivit OUG nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, actualizata:

Art. 12. alin.(2):
Plata indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art.1 alin.(3):
Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
Stimata doamna, o eventuala incompatibilitate poate interveni in situatia mamica aflata in CIC - administrator (si nu in cazul mamica in CIC - asociat, fie el si unic)
Precum stiti, OUG 148/2005, prevede indeplinirea unor anumite conditii cumulative, pentru a putea beneficia de aceasta indemnizatie:
Art. 7. - Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c) locuieşte împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
Multumesc pentru raspunsuri. Exista in contiuare totusi niste nelamuriri:
- mamica respectiva nu relizeaza venituri ca administrator, nu primeste salariu, este firma ei, firma care nici nu are activitate deocamdata. Nici eu nu ma pricep prea bine sa interpretez paragrafele mentionate de dumneavoastra in cele doua mesaje de mai sus, ce sa-i spun, ca daca si-a deschis firma trebuie sa declare acest lucru si sa renunte la indemnizatie, chiar daca nu a inregistrat nici un venit ( de fapt, dpdv contabil zic ca aici ar fi vorba doar de profit, ca administrator nu are nici un venit, ca actionar - venitul din dividende se calculeaza abia la anul, dupa incheierea anului fiscal)? Simpla existenta a firmei nu-i mai da dreptul la indemnizatie desi nu are nici un beneficiu de pe urma ei (inca)?
Imi puteti explica putin mai pe intelesul meu?

si inca ceva: @pakos - ce lege determina ca daca ai o activitate (neremunerata) nu te poti ocupa de ingrijirea si cresterea copilului? credeam ca indemnizatia se acorda ca ajutor financiar, in locul veniturilor salariale suspendate.
Ultima modificare: Marți, 18 August 2009
dana-m, utilizator
Nicio lege nu determina acest lucru, va rog sa nu ma intelegeti gresit. Insa eu consider ca aceasta indemnizatie este o prestatie sociala care se acorda de catre stat parintelui pe perioada cat acesta este pus in imposibilitatea de a lucra, datorita ingrijrii deosebite pe care o necesita un copilas intre 0-2 ani. Daca mama alege sa presteze o activitate ne/remunerata, in loc sa aiba grija de copilas, este doar alegerea ei, subiectiva, de altfel.
OK, fie cum spuneti, n-am de ce sa polemizez pe subiect, in concluzie: in conformitate cu legea, se poate pastra indemnizatia in aceasta situatie? daca da, pana in ce moment? Multumesc inca o data pentru amabilitate !

Alte discuții în legătură

Asociat srl - indemnizatie crestere copil crysenc21 crysenc21 Buna ziua, Am o mare rugaminte sper sa ma puteti ajuta....Doresc sa imi deschid un SRL - cu asociat unic sau un SRL in care vom fi 2 asociati - dar ... (vezi toată discuția)
Cic si srl mibut mibut Buna ziua, Sunt in CIC de 1 an si 9 luni, in mai putin de 3 luni ar trebui sa ma intorc la serviciu. As vrea sa-mi infiintez un SRL si sa incep o ... (vezi toată discuția)
Administrator si beneficiar de concediu crestere copil in acelasi timp? moise_anca moise_anca Mai pusesem o data intrebarea, ma-ti rugat sa reformulez beneficiez de concediu crestere copil si vreau sa stiu daca pot sa-mi infiintez si un SRL(in care sa ... (vezi toată discuția)