avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... creditor chirografar vs creditor privilegiat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

creditor chirografar vs creditor privilegiat

- avem un creditor chirografar care are un titlu executoriu impotriva debitorului

- avem un creditor care are un drept de gaj asupra autoturismului debitorului.

Autotusrismul e singurul bun din patrimoniul debitorului.

Poate creditorul chirografar sa declanseze executarea silita si bunul sa fie vandut la licitatie pentru indestularea creditorului chirografar ?
In acest caz creditorul privilegiat va ramane fara obiectul garantiei.
Poate trebuie tinut cont si de art. 1025 Cciv - cf caruia devin exigibile obligatiile debitorului ajuns in deconfitura?!

In concluzie, ce poate face creditorul privilegiat ?
Autoturismul nu poate fi executat cu incalcarea privilegiului creditorului privilegiat. Acesta din urma se poate opune cu succes executarii.
Pai... de unde stiti de gaj? Este inscris in arhiva electronica pentru opozabilitate?
Atunci... puteti vinde, insa cine cumpara un bun cu gaj pe el?
Daca apare privilegiatul, iar e ... nasol!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executarea unei sentinte judecatoresti straine in romania NATHAN HATIEGAN NATHAN HATIEGAN Buna ziua. Va solicit o clarificare in legatura cu un subiect care intereseaza in acest moment cel putin 100 000 de Romani aflati in Spania. Toti acestia au ... (vezi toată discuția)
Ce fel de creditor sunt ? discover discover Buna seara , debitorul meu posibil sa intre in insolventa. In cazul asta , stiu ca nu mai pot face nimic ...nici eu si nici alti creditori. Eu mi-am inscris ... (vezi toată discuția)
Fff urgent. executare irbo irbo buna ziua. as avea nevoie de putin ajutor. speta este urmatoarea: eu sunt creditor privilegiat (contract de gaj asupra unor bunuri inscris si la AEGRM). un ... (vezi toată discuția)