avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... in situatia descrisa poate fi invocata uzucapiunea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

in situatia descrisa poate fi invocata uzucapiunea mica?

Pentru a folosi uzucapiunea mica 10-20 ani trebuiesc indeplinite cumulativ toate cerintele de buna credinta , justitlu si daca este necesar sa cunosc numele proprietarului ,iar daca acesta este decedat numele mostenitorilor acestuia?
In cazulin care succesiunea este dezbatuta la o distanta de 16 ani de la moartea proprietarului ,iar mostenitorii vor sa refoloseasca drepturile dobandite dar pe care le-au neglijat timp de 16 ani mai este posibila uzucapiunea mica?
Mentionez ca nu am nici un act sau chitanta incheiata cu fostul sau actualul proprietar (mostenitorul proprietarului defunct) pentru spatiul din cladire pe care doresc sa il dobandesc prin uzcapiune dar eu l-am intretinut si renovat timp de cca15 ani
Ultima modificare: Marți, 30 Noiembrie 2010
teodosie113, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 10:37, 30 Noiembrie 2010
1-Da, e necesar sa cunoasteti numele mostenitorilor.-ca sa aveti de la cine uzucapa- si sa indepliniti toate conditiile uzucapiunii de scurta durata.
2-Nu are relevanta la cata vreme a fost dezbatuta succesiunea de pe urma proprietarului.
Nu prea inteleg ce vreti sa spuneti cu ”refolosirea drepturilor” cum spuneti dvs.
Cert este ca posesia utila exercitata de dvs. -impreuna cu celelalte conditii- va indreptateste sa solicitati instantei sa constate intervenita prescriptia achizitiva.
Uzucapiunea cu durata intre 10 si 20 de ani presupune buna credinta ( e necesara doar la dobandirea bunului imobil ) si un just titlu .
Prescriptia achizitiva presupune sanctionarea proprietarului nediligent , care a ramas in pasivitate in ceea ce priveste dreptul de proprietate.
Asadar, identificati , prin istoricul de rol fiscal, proprietarul.In caz ca acesta e decedat, actiunea va fi in contradictoriu cu mostenitorii .

Ultima modificare: Marți, 30 Noiembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune 20 de ani marian barbu marian barbu va salut am si eu urmatoarea speta parintii mei au cumparat o casa in jud giurgiu acum 22 de ani cu chitanta de mana,au locuit neintrerupt la adresa respectiva ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ... lauramaria1 lauramaria1 Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ,dar fara acte. Acum vrea să îl vândă și să îl treacă pe noul proprietar. ... (vezi toată discuția)
Ce reprezinta just titlu teodosie113 teodosie113 Sub definitia termrnului de just titlu ce fel de acte se inteleg si care sunt acestea nu sunt jurust de aceea doresc o definitie mai elaborata Si daca nu ... (vezi toată discuția)