Pentru a folosi uzucapiunea mica 10-20 ani trebuiesc indeplinite cumulativ toate cerintele de buna credinta , justitlu si daca este necesar sa cunosc numele proprietarului ,iar daca acesta este decedat numele mostenitorilor acestuia?
In cazulin care succesiunea este dezbatuta la o distanta de 16 ani de la moartea proprietarului ,iar mostenitorii vor sa refoloseasca drepturile dobandite dar pe care le-au neglijat timp de 16 ani mai este posibila uzucapiunea mica?
Mentionez ca nu am nici un act sau chitanta incheiata cu fostul sau actualul proprietar (mostenitorul proprietarului defunct) pentru spatiul din cladire pe care doresc sa il dobandesc prin uzcapiune dar eu l-am intretinut si renovat timp de cca15 ani
1-Da, e necesar sa cunoasteti numele mostenitorilor.-ca sa aveti de la cine uzucapa- si sa indepliniti toate conditiile uzucapiunii de scurta durata.
2-Nu are relevanta la cata vreme a fost dezbatuta succesiunea de pe urma proprietarului.
Nu prea inteleg ce vreti sa spuneti cu ”refolosirea drepturilor” cum spuneti dvs.
Cert este ca posesia utila exercitata de dvs. -impreuna cu celelalte conditii- va indreptateste sa solicitati instantei sa constate intervenita prescriptia achizitiva.
Uzucapiunea cu durata intre 10 si 20 de ani presupune buna credinta ( e necesara doar la dobandirea bunului imobil ) si un just titlu .
Prescriptia achizitiva presupune sanctionarea proprietarului nediligent , care a ramas in pasivitate in ceea ce priveste dreptul de proprietate.
Asadar, identificati , prin istoricul de rol fiscal, proprietarul.In caz ca acesta e decedat, actiunea va fi in contradictoriu cu mostenitorii .