avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cumul de functii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cumul de functii

La o asociatie de proprietari cu 3 scari de bloc, la care se tine contabilitatea in partida simpla, administratorul angajat este si casier.
Presedintele care este ales si platit ca presedinte cumuleaza si functia de contabil dupa ce economistul care tinea contabilitatea si-a dat demisia. Este corect?
Mi se pare corect ca presedintele sa nu tina contabilitatea, eventual sa verifice si documentele contabile ca de fapt intreaga activitate a asociatiei.
Presedintele o tzine pe a lui: daca in lege nu scrie ca este interzis ca presedintele sa tina contabilitatea, el tzine contabilitatea. Nu exista comisie de cenzori pentru ca la ultima adunare gen nu s-a ales o comisie de cenzori ci s-a hotarit atunci ca presedintele sa angajeze un cenzor din afara asociatiei sau o firma . Nu a angajat pe nimeni. Peste 2 sapt o sa avem ad gen dar nu stiu ce reglementari sa invoc in fata proprietarilor pentru a intra in legalitate si a tzine lucrurile sub control.
Dar administratorul poate cumula pe langa functia de administrator atat pe cea de casier cat si pe cea de contabil?
In L230 e stipulat cumulul la administrator dar separat, in articole diferite, pentru contabil si respectiv casier.
Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:55, 22 Aprilie 2010
Imi cer scuze pentru "inocenta" mea, dar nu-mi dau seama din ceea ce s-a postat daca o persoana poate sa fie si presedinta si administrator si contabil in acelasi timp. Precizez ca pe scara mea cu vreo 23 de proprietari asta este situatie, si nu mi se pare prea corect.

De asemenea, mi se poate explica ce inseamna "partida simpla"?

Multumesc anticipat!
Presedintele asociatiei nu poate fi administrator sau contabil. El face parte din comitetul executiv si este ales de proprietari.

Administratorul este un angajat al asociatiei, dar poate indeplini si functia de contabil.
Asociatiile fac contabilitate in partida simpla, cu o evidenta relativ sumara a operatiunilor contabile pentru care nu trebuie o pregatire de specialitate in contabilitate, ci cateva cunostinte in domeniu.

Dv. ati scris pe un topic vechi de 1 an si jumatate. Intre timp lucrurile s-au lamurit. :)
Va multumesc pentru raspuns! Se poate totusi sa-mi indicati si articol de lege care stipuleaza aceasta? Cu recunostinta.
Toate aceste informatii le gasiti in Legea 230/2007 si HG 1588/2007 ale caror texte le aveti in primul topic din aceasta sectiune.
Aceste aspecte sunt tratate de capitole intregi pe care nu pe pot cita aici.

Un lucru e sigur: intre functia de presedinte si aceea de administrator (contabil) este conflict de interese.
Presedintele ii reprezinta pe proprietari, administratorul ii deserveste, deci nu poti fi in acelasi timp angajator si angajat sau daca vreti o exprimare mai plastica....nu poti fi si jucator si arbitru.

elga50 a scris:

Toate aceste informatii le gasiti in Legea 230/2007 si HG 1588/2007 ale caror texte le aveti in primul topic din aceasta sectiune.
Aceste aspecte sunt tratate de capitole intregi pe care nu pe pot cita aici.

Un lucru e sigur: intre functia de presedinte si aceea de administrator (contabil) este conflict de interese.
Presedintele ii reprezinta pe proprietari, administratorul ii deserveste, deci nu poti fi in acelasi timp angajator si angajat sau daca vreti o exprimare mai plastica....nu poti fi si jucator si arbitru.

Art. 17 - (1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
(8) Comitetul executiv preia toate obligaţiile şi răspunderile privind activitatea de management stabilite la art. 22 din prezentele norme metodologice pe perioada cât asociaţia nu are angajat un administrator sau a fost reziliat contractul de administrare, indiferent de cauze.

Ce părere ai despre asta_
Preşedintele poate fi membru în comitet, administrator, contabil şi casier în acelaşi timp?

Dar pe perioada când administratorul este în concediu?

Alte discuții în legătură

Comisia de cenzori si presedinte brgp123 brgp123 Va rog sa-mi spuneti daca o comisie poate fi formata dintr-o singura persoana, cenzorul poate fi si contabil, cenzorul poate fi si administrator, ... (vezi toată discuția)
Contabilul nu poate fi casier? teo30967 teo30967 intr-o asociatie de proprietari contabilul nu poate avea si functia de casier? eu stiu ca cei doi sunt salariati, activitatea contabilului e verificata de un ... (vezi toată discuția)
Raport de activitate BullTerrier77 BullTerrier77 Buna ziua. In cadrul asociatiei de proprietari, ,,cineva'' din comitetul de administratie, (dar cine) trebuie sa intocmeasca un raport de activitate.... in ... (vezi toată discuția)