avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Pentru contabili bine pregatiti
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Pentru contabili bine pregatiti

Detin un cabinet individual de avocatura.
Am incheiat un contract de asistenta juridica a carui valoare inscrisa este mai mica decat cea pe care am incasat-o pe chitante ?
Atata contractul cat si chitantele aferente acestuia nu au inscrise datele de identificare fiscala, pe acestea fiind aplicata doar stampila rotunda de avocat.
Ce probleme pot avea cu organele fiscale si cum pot remedia acest lucru.
Cel mai recent răspuns: amandeal , utilizator 14:35, 3 Decembrie 2010
este buna chitanta
Garada financiara, in urma reclamaíei unui client, m-a amendat deoarece chitanta nu era personalizata, iar modelul folosit de mine, cel din link, nu a fost completat cu datele de identificare fiscala. Toti imi spun ca acele chitante sunt corecte iar eu iau amenda. De ce ? Vreau sa contest amenda dar legea este foarte neclara si nu pot opune argumente legale pro sau contra. Nu scrie clar ori ori !
Nu mai este valabil vechiul formular. Noul formular de chitanta utilizat il gasiti aici: [ link extern ]
Datele continute in noul formular de chitanta trebuie sa respecte prevederile Ordinului nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile: [ link extern ]
L.C.
Ultima modificare: Marți, 30 Noiembrie 2010
Laura Ciobeica, moderator
1. Legat de formularul de chitanta : nu mai exista un model standardizat. Ordinul de care se vorbeste mai sus instituie obligativitatea doar pentru (citez) :

"Conţinutul minimal al formularului:
- denumirea unităţii; codul de identificare fiscală; numărul de înregistrare la oficiul registrului comerţului; sediul (localitatea, str., număr); judeţul;
- denumirea, numărul şi data (ziua, luna, anul) întocmirii formularului;
- numele şi prenumele persoanei fizice care depune sume şi ce reprezintă acestea sau, după caz, denumirea unităţii; codul de identificare fiscală; numărul de înregistrare la oficiul registrului comerţului; sediul (localitatea, str., număr); judeţul persoanei juridice;
- suma în cifre şi litere;
- semnătura casierului."

2. Legat de nepriceperea celor chemati sa va verifice : sfatul meu este sa nu va bazati pe acest lucru. "Problema" dv. nu prea are insa obiect , deoarece la o analiza mai atenta - si cu logica pornita - veti constata ca Fiscul nu o sa va penalizeze niciodata pentru veniturile suplimentare realizate, cu conditia ca acestea sa fie evidentite corect in contabilitate. Daca ati fi incasat fara chitanta si ati fi fost prins , atunci era altceva. Cat timp va evidentiati incasarile in contabilitate nu veti data niciodata "batai de cap" Fiscului.
In opinia mea, chiar lipsa contractului nu poate constitui motiv de sanctionare din partea organelor Ministerului de Finante. Aceasta deoarece numai societatilor comerciale le revine obligatia justificarii cheltuielilor cu servicii achizitionate de existenta unui contract.
Faptul ca ati incheiat contract pe o suma mai mica decat ati incasat nu va creeaza probleme dvs ( poate partenerilor dvs , care la un control vor fi nevoiti sa argumenteze - cu doc de ce au platit mai mult decat scrie in contract ).
Dvs trebuie sa aveti inregistrate corect chitantele in Reg de incasari si plati.
( pt partenerii dvs s-ar putea ca la control sa se considere ca diferenta fata de contract nu este ch deductibila fiscal, daca nu este argumentat cu eventuale lucrari , procese ... etc ) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta anamariacelik anamariacelik cine ma poate lamuri ce act reglementeaza completarea pe chitanta pe langa firma de la care s-a primit suma ,adresa si codul unic de inregistrare precum si ... (vezi toată discuția)
Factura cotizatii mmotoroiu mmotoroiu Buna ziua, Lucrez la o Asociatie de Dezvoltare Intercomunitara ale caror venituri sunt asigurate din cotizatiile membrilor ( primarii); pana acum se hotara in ... (vezi toată discuția)
Chitanta de incasare numerar - temei legal razvy_balan razvy_balan Chitanta de incasare numerar, care reprezinta incasarea unei facturi, trebuie sa cuprinda obligatoriu CUI si numarul de inregistrare la Registrul Comertului al ... (vezi toată discuția)