avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cum se formuleaza o plangere penala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cum se formuleaza o plangere penala?

da stiu ca trebuie sa fac o plangere la politie dar as vrea sa fie formulata corect, de aceea am apelat de dumneavoastra.as dori un model daca se poate.:((
Cel mai recent răspuns: lylyt , utilizator 13:26, 26 Februarie 2018
Datele mentionate sunt insuficiente,detaliati situatia ,eventual infractiunea sub incidenta careia intelegeti sa formulati plangerea
Potrivit art. 221 din Codul de procedura penala, organul de urmarire penala este sesizat prin plangere sau denunt, ori se sesizeaza din oficiu cand afla pe orice alta cale ca s-a savarsit o infractiune. In cazul in care organul de urmarire penala se sesizeaza din oficiu, incheie un proces-verbal in acest sens.

Plangerea este incunostintarea facuta de o persoana fizica sau de o persoana juridica, referitoare la o vatamare ce i s-a cauzat prin infractiune.

Denuntul este incunostintarea facuta de catre o persoana fizica sau de catre o persoana juridica despre savarsirea unei infractiuni.

Principala diferenta dintre plangere si denunt consta in faptul ca autorul plangerii este victima infractiunii sesizate, iar autorul denuntului nu este vatamat, prejudiciat in mod direct prin infractiunea pe care o sesizeaza.

Atat plangerea, cat si denuntul au un continut asemanator, conditiile de forma si de continut pe care trebuie sa le indeplineasca fiind similare.

Plangerea si denuntul se adreseaza organelor de ancheta (parchet, politie). Nu este o problema daca organul de ancheta sesizat nu este cel competent, potrivit legii, intrucat organul caruia i-a fost adresata sesizarea are obligatia sa o trimita celui competent.

Plangerea sau denuntul pot fi facute atat in scris, cat si oral. Cand sunt facute oral, organul de ancheta are obligatia sa intocmeasca un proces verbal in care sa le consemneze. Recomandam formularea sesizarilor in scris si depunerea lor la registratura parchetului local (de pe langa judecatorie) din raza teritoriala in care a fost savarsita infractiunea sesizata sau a parchetului judetean (de pe langa tribunal). In cazul infractiunilor de coruptie, intrucat urmarirea penala (ancheta) se efectueaza, de regula, de procurorul de la parchetul de pe langa tribunal, sesizarea trebuie adresata parchetului de pe langa tribunalul in a carui raza teritoriala a fost savarsita infractiunea de coruptie sesizata. Sesizarea scrisa poate fi trimisa si prin posta, de preferat cu confirmare de primire.

otrivit legii, plangerea sau denuntul trebuie sa contina:

- numele si prenumele petitionarului
- calitatea petitionarului (precizarea daca actioneaza in nume personal sau ca mandatar/reprezentant al unei persoane; in acest caz, persoana reprezentata trebuie nominalizata)
- domiciliul petitionarului
- descrierea faptei care formeaza obiectul sesizarii (e necesara o descriere cat mai exacta si detaliata a faptelor. Orice element de fapt, chiar aparent neimportant, care poate servi la stabilirea existentei infractiunii sesizate sau la identificarea fapturitorului, trebuie adus la cunostinta organelor de ancheta. Descrierea faptelor trebuie facuta cat mai obiectiv si cat mai detasat de emotiile, trairile, sentimentele, parerile sau aprecierile celui care relateaza)
- indicarea faptuitorului, desigur daca este cunoscut (daca autorul sesizarii nu cunoaste fapturitorul, va face mentiune in acest sens, urmand ca organele de ancheta sa procedeze si la identificarea faptutitorului)
- indicarea mijloacelor de proba (este o mentiune foarte importanta pentru ca sesizarea sa fie cu adevarat eficienta. Spre exemplu, indicarea unor martori – de preferat cu nume complet si adresa-; de asemenea, trebuie remise organelor de ancheta orice inscrisuri, fotografii, inregistrari sau obiecte care pot servi la dovedirea sustinerilor din sesizare; daca acestea nu sunt detinute de petitionar, dar ii cunoaste pe detinatorii lor, trebuie sa precizeze in mod clar, in sesizare, cine detine respectivele mijloace de proba)
- semnatura petitionarului
Ultima modificare: Marți, 30 Noiembrie 2010
ContSters158230, utilizator
Despre ce fapte este vorba.
Va rog detaliati cazul pentru a primi informatii la obiect.

In general nu exista modele pentru ca plangerea pe care o veti intocmi trebuie sa cuprinda o descriere a situatiei de fapt si o incadrare in drept,care nu intotdeauna sunt aceleasi,dar care depind de cele petrecute si de modalitatile de dovedire ale acestora
olteanu ana a scris, in 30 Nov, in topic separat:
ocupare abuziva a spartiilor comune, asa am inteles ca este denumirea pentru infractiunea care a faptuit-o vecinul meu.

ynocentta a raspuns:
Infractiunea mentionata de dvs nu se regaseste in Codul penal

r.gabi a raspuns:
Cred ca ar trebui sa detaliati cele petrecute pentru a primi informatiile necesare deoarece aceasta infractiune invocata de dvs nu exista


Amanuntele sunt in alt topic:
www.avocatnet.ro/content/for...
Buna ziua, sunt interesata de o informatie din partea dvs.Am dat unei persoane cunoscute o suma de bani pentru a-mi facilita obtinerea
unui apartament ANL.Sunt dusa cu vorba de aproape 1 an, fara nici un rezultat.Mentionez ca am martori pentru sumele date, cateva mesaje telefonice si atat.Unde sa fac plangerea si exista rezolvare? multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii solicitate de la banca traute traute Buna seara, am depus o fila CEC la banca, aceasta a fost refuzata la plata iar raspunsul bancii (in scris si dupa 11 zile) a fost: \"client inexistent/cont ... (vezi toată discuția)
Cum redactez o speță de drept penal? ContSters370920 ContSters370920 Bună, vreau să știu mai exact cum să redactez o speță de drept penal, am nevoie la facultate, chiar nu știu și am căutat pe internet, însă nu am ... (vezi toată discuția)
Unde trebuie facut denuntul!? Sonji Sonji Daca am la cunostinta o fapta grava, penala care s-a petrecut in alt judet decat cel in care locuiesc eu si doresc sa fac un denunt pentru a aduce la ... (vezi toată discuția)