Buna ziua,
Mama mea are un SRL in asociere cu o prietena. De cativa ani- peste 5,6 ani acest din urma asociat nu a mai initiat nici un fel de activitate, decizie, deci practic nu s-a implicat cu nimic in functionarea SRl ului si obtinerea de profit.
Acum vine si ii spune mamei mele ca ea va desfiinta firma sau in schimb ca sa renunte la partea ei vrea bani.
Deasemeni are un nepot caruia ii spune ca ii va lasa firma.
E posibil ca sa fie probata neimplicarea asociatei in firma si astfel (sau in alt fel) mama sa ramana asociat unic? Firma continuandu-si astfel obiectul de activitate?
Art. 222 din legea soc.com.
(1) Poate fi exclus din societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata:
a) asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu raspundere nelimitata in stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratie ori contravine dispozitiilor art. 80 si 82;
d) asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.
Desfiintarea societatii se poate face prin hotararea adunarii generale L31/90 art. 227 (1) d)
Se aplica asadar votul majoritar. Deci daca cineva detine peste 51% atunci poate impune hotararea sa.
Un asociat nu poate fi obligat sa rascumpere sau sa preia partile sociale ale celuilalt asociat care vrea sa paraseasca asociatia.
Un asociat poate sa se retraga din asociatie conform art. 226 din aceeasi lege.
Dorinta de a iesi din societate nu este un motiv intemeiat pentru care tribunalul poate decide aprobarea retragerii asociatilor. (art 226 punct c)
De asemenea si transmiterea partilor se poate face potrivit actului constitutiv.
Implicarea in activitatea firmei nu este obligatorie, doar daca asociatul are vreo functie, adica este administrator sau salariat. Altfel asociatul care nu se implica cu nimic are drept doar la cota parte din profit.
Asociat inactiv
popescu_car
Buna seara. Am un SRL infiintat in 1991 cu asociat 75% eu si 25% o ruda care din pacate nu mai este in tara de 9 ani, nu mai vine si nu o mai intereseaza ... (vezi toată discuția)