avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere

Am o problema de aproape 13 ani cu fosta sotie a sotului meu. Periodic (cam la 6 luni) il da in judecata pentru pensia alimentara a copilului. Uneori diferenta este infima respectiv, 50.000 lei vechi dar, ii place sa ne plimbe prin tribunale. Noi suntem bugetari si salariile noastre nu cresc ca la privati. La ultimul proces am cerut sa se stabileasca procentul de 25% din venit si l-am obtinut. Acum pentru ca salariile noastre au scazut ii opreste lunar alta suma in functie de venitul realizat. Acest lucru nu ii convine si cred ca vrea o suma fixa. Dupa cate stiu hotararea cu 25% nu poate fi modificata?! In ultima luna a intervenit o schimbare si sotul meu va pleca pentru 6 luni in Afganistan (este cadru militar). Intrebarea este daca din acest venit i se v-a opri pensie alimentara? Are obligatia, legala, sa-i plateasca si din banii pe care-i va primi (valuta) in conditiile in care in tara salariul lui ramane acelasi si pensia stabilita prin lege ii va fi virata ca si pana acum? Hotararea suna asa - majorarea pensiei de intretine stabilita in sarcina parartului .... si in favoarea minorului ... la un procent de 25% din venitul net lunar al reclamantului in care sunt incluse si sporurile cu caracter perament. In aceste conditii nu stim ce trebuie sa facem si daca trebuie sa-i achitam si pensie din diurna pe care o va primi!
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 12:21, 1 Decembrie 2010
Daca fosta sotie a sotului Dvs este "atat de pe faza", si ii place viata pe la tribunal, ma tem ca sotul Dvs va plati procent si din banii castigati in misiune.
Din diurna nu se poate retine pensie de intretinere.Nu este cu caracter permanent (6 luni).Cel putin eu asa vad problema.
Conform art. 55 Cod fiscal, in vederea impunerii, sunt asimilate salariilor:

....
c) drepturile de solda lunara, indemnizatiile, primele, premiile, sporurile si alte drepturi ale personalului militar, acordate potrivit legii;

Diurna, prin excelenta reprezinta indemnizatie zilnica necesara acoperirii cheltuielilor deplasarii.
Suma stabilita în valuta ce reprezinta prestatie, nu constituie "diurna", ci parte din drepturile salariale, stabilita în valuta.

Potrivit legii 138/1999 modificata, la anexa 8 avem
DREPTURILE BÃNESTI
ale personalului din Ministerul Apărării Nationale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si din Ministerul Justitiei,
care desfăsoară misiuni în străinătate.
A. Personalul militar:
a) solda lunară compusă din:
- solda de funcÑie prevăzută prin ordinul de numire sau avută anterior, dacă este mai mare;
- solda gradului pe care îl are;
- diferenÑa soldei de grad;
- solda de merit;
- indemnizatia de comandă;
- gradatiile la care are dreptul;
- indemnizatia de dispozitiv;
b) indemnizatiile, primele, sporurile prevăzute de reglementările în vigoare;
c) premiul anual.
B. Personalul civil:
a) salariul de bază si componentele acestuia;
b) indemnizatia de dispozitiv;
c) indemnizatiile, primele, sporurile prevăzute de reglementările în vigoare;
d) premiul anual.
C. Personalul militar si civil:
a) un spor lunar de până la 100%, aplicat la solda lunară/salariul de bază, stabilit cu aprobarea ministrului apărării nationale, pentru fiecare misiune în parte;
b) o primă de campanie, egală cu solda lunară/salariul de bază. Prima de campanie se acordă o singură dată pentru toată perioada desfăsurării misiunii si se plăteste la plecarea în zona de operatii sau de dislocare.

Dupa cun observati, nu se vorbeste nicaieri de diurna zilnica.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege pentru recalcularea pensiei manvirginia manvirginia Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: potrivit carei legi se recalculeaza pensia ,tinandu-se cont si de veniturile ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara pentru cadrele militare alliende alliende Buna ziua, Fostul meu sot este cadru militar. De curand am facut o cerere de recalculare a pensiei alimentare-dupa 3 ani de la divort. Fostul a refuzat cota ... (vezi toată discuția)
Legea 118/2010- interpretare "cuantum brut salariu lunar de incadrare" ellena ellena Legile referitoare la salarizare, au devenit extrem de confuze. Avem sintagma de \"salariu de incadrare\" , \"salariu de baza\" , \"salariu brut lunar\", ... (vezi toată discuția)