In 2006, firma a primit in comodat un teren pe care urma sa construiasca sediul firmei ( durata de folosinta din contractul de comodat este pe toata durata de viata existentei constructiei).
In 2006 - 2007 s-a facut proiectul, s-a platit autorizatia, cheltuielile totale au fost intregistrate pe cheltuieli la vremea respectiva, am avut apoi un control de la finante in urma caruia s-au inregistrat aceste cheltuieli pe ct. 231 imob in curs.
Intrebarea mea este: nu este vorba aici despre "amenajari de terenuri" ct. 2112 ? si nu despre ct. 231?
Si, in cazul in care trebuie puse pe ct. 2112 , le amortizez pe o durata de 10 ani? Dat fiind faptul ca in contract nu este specificat clar durata comodatului si deocamdata s-a oprit acest proiect....
Nu, e foarte bine ct. 231. Clasa de conturi 211 se refera la terenuri, ori terenul il aveati deja in folosinta. Ca atare cheltuielile se presupune ca s-au realizat cu constructia, terenul folosindu-l in mod gratuit. De asemnea, faceti diferenta intre "a amenaja" si "a construi". Mai mult, terenul in comodat nu poate fi amenajat, neapartinandu-va, inafara cazului in care aveati o clauza speciala in acest sens in cotractul de comodat.
e corect 231. Pentru amortizare...trebuie sa mai astepti..ca sa fie facut proces verbal de receptie finala..trebuie stabilita o valoare impozabila (pentru care se platesc impozite locale la administratia publica) si trebuie inregistrata in contabilitate ca si mijloc fix amortizabil liniar.
În aplicarea prevederilor lit. c) a alin. (11) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, amortizarea fiscală a cheltuielilor cu investiţiile efectuate la mijloacele fixe concesionate, închiriate sau luate în locaţie de gestiune, se calculează pe baza perioadei iniţiale a contractului, indiferent dacă acesta se prelungeşte ulterior, sau pe durata normală de utilizare rămasă, potrivit opţiunii contribuabilului, începând cu luna următoare finalizării investiţiei
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.