avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Controversa concediere/ demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Controversa concediere/ demisie

Buna ziua,
Am nevoie de sfatul dumneavoastra intr-o problema. Va voi relata pe scurt pe s-a intamplat. Lucrez de un an jumatate la o firma de vanzare produse de lux in Bucuresti. Recent, pretul multor produse s-a redus. Sambata in momentul in care o clienta a dorit un produs fara sa realizez am zis pretul vechi de 1190 ron in locul celui nou de 790. Mentionez ca foarte multe produse nu au pretul afisat ca sa imi fi dat mai repede seama de greseala si sa o repar. La casa am completat fisa de client, am impachetat produsul, l-am dat clientei care imediat a plecat fara a mai astepta bonul fiscal. Abia in momentul in care am tastat produsul in calculator pentru a scoate bonul mi-am dat seama de greseala mea, respectiv de diferenta de bani existenta de 400 ron pe care i-am pastrat in sertar. Recunosc ca cel mai corect ar fi fost sa sun imediat clienta sa-i spun de greseala dar m-am gandit ca poate va interpreta gresit, ca am facut acest lucru intentionat. Recunosc, deasemenea ca mi-a trecut prin minte gandul de a ramane eu cu banii gandindu-ma ca produsul a fost deja vandut si banii incasati, etc. Luni am primit un mail in care clienta spunea ca acasa a gasit pretul pe cutie respectiv 790 si ca daca cum a fost vreo greseala doreste diferenta. Faptul ca pretul de cutie nu a fost luat desi as fi putut sa o fac este o dovada in plus ca totul a fost o greseala fara nicio intentie sau premeditare din partea mea.
Seful meu a luat la cunostinta de acest mail si a dispus sa-i fie inapoiata toata suma de 1190 ( produsul sa-i fie facut cadou) urmand ca apoi sa se recupereze suma de 790 din salariul meu. A doua zi, marti s-a realizat inventarul si am fost chemat la o discutie in care mi s-a spus ca am 2 variante: ori continui sa lucrez pentru ei ( mentionez ca am dovenit in perioada in care am lucrat- 1 an jumatate ca am abilitati de vanzator- vanzarile au crescut, am fidelizat clientii, etc) dar voi fi penalizat cu 50 % din salariu pe luna noiembrie si cu 100% din comisionul pe luna octombrie pe care urma sa-l iau acum la sf lunii noiembrie ori mi se va incheia contractul de munca cu referat in care se va mentiona ce am facut ( am fost acuzat de furt).Parerea mea este ca nu este corect sa se aplice o penalizare pe un salariu / comision pentru care am muncit si ca normal ar fi fost ca penalizarea sa fie aplicata urmatorului salariu plus ca mi se pare o penalizare mult prea mare (in jurul la 15-16 mil).

In momentul in care mi-am exprimat dorinta de a-mi da demisia justificand ca nu mi se pare corect nici fata de mine nici fata de ei sa mai lucrez intr-un mediu in care exista dezamagire si neincredere fata de munca mea mi s-a spus ca nu voi fi lasat sa o fac si ca variantele sunt doar cele expuse mai sus: ori continui sa le fac vanzare ori incheierea contractului cu referat moment in care un avocat se va ocupa sa-mi faca un dosar si ca ar putea daca vrea ..sa-mi faca rau sa se ajunga chiar si la o plangere penala. Mi s-a spus ca imi voi putea da demisia cand va considera seful meu....dupa cateva luni in care am demonstrat ca sunt cinstit, etc moment in care am zis ca accept sa imi incheie contractul cu referat.

Precizez ca am incheiat un contract de munca pe termen nedeterminat si nu cunosc daca mi s-a facut carte de munca ...banuiesc ca asta e usor de aflat de la ITM.
Cum considerati sa procedez?
Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: ContSters178725 , utilizator 16:14, 1 Decembrie 2010
in primul rand contractul de munca tine loc la cartea de munca
daca doriti sa va dati demisia aveti tot dreptul sa o faceti, demisia nu este o cerere ci este o instiintare, faceti o instiintare catre conducerea societatii prin care va exprima-ti dorinta de a inceta raporturile de munca cu preaviz o depuneti la personal si cereti sa fie inregistrata si sa vi se faca o copie ca sa fi-ti acoperit.
iar daca nu dorti sa va dati demisia, atunci corect este sa vi se faca un referat de catre seful ierarhic, trebuie sa fiti convocat in scris sa va prezentati la sediul firmei pt o cercetare disciplinara, se intruneste o comisie de cercetare disciplinara si se hotaraste sanctiunea care vi se va da, 50% din salariu nu au dreptul sa va retina.
iar pentru abaterea care ati avut-o mi se pare prea mult sa vi se desfaca cim cu art61 lit a, daca totusi se intampla acest lucru puteti contesta in instanta decizia de incetare in termen de 30 zile de la emiterea ei.
Codul Muncii prevede o sanctiune cu retinere din salariu, dar este vorba de max 10% pe 3 luni. Iar aceasta sanctiune de dispune in urma unei cercetari disciplinare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie de niste sfaturi Sandru_d Sandru_d Buna seara,am nevoie de niste sfaturi va rog. Muncesc intr-o companie multinationala intr-un program de 3 schimburi. In urma unei livrari la client s-a ... (vezi toată discuția)
Delapidare. GabiM7 GabiM7 Buna ziua! M am angajat la un magazin de cartier in urma cu 11 luni casi vanzatoare cu functia de lucrator comercial. In acest magazin mai lucrează pe ... (vezi toată discuția)
Bon fiscal marcat ca fiind incasat numerar, dar care a fost incasat prin pos (cu card-ul) Tamara1987 Tamara1987 Buna, Va rog mult sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns asupra urmatoarei chestiuni:- am tastat pe casa de marcat un bon fiscal ca fiind incasat numerar, ... (vezi toată discuția)