Buna seara,am nevoie de niste sfaturi va rog. Muncesc intr-o companie multinationala intr-un program de 3 schimburi. In urma unei livrari la client s-a depistat ca intr-o cutie ce trebuie sa contina 6 piese niste operatori au bagat din greseala 5 piese. Drept pedeapsa,seful superior ne-a obligat sa ramanem peste program,fara sa fim platiti,sa ne verificam continutul cutiilor pt a evita o noua greseala si o reclamatie de la client. Inafara ca ne-a obligat sa ramanem peste program,ne-a amenintat ca daca nu vrem ne va face abatere disciplinara. Nu inteleg pe ce motiv poate sa ne faca abatere disciplinara deoarece mi-am terminat programul de 8 ore. Va rog dati-mi un sfat si spuneti-mi ce ii pot spune in caz ca va continua cu amenintarile sau poate chiar le va pune in practica,deoarece niciunul dintre colegii mei nu vor sa ramana neplatiti si obligat la munca peste programul pe care noi l-am semnat in contract.
Eu cred ca seful a vrut sa evite probleme uterioare cu beneficiarul,pentru acest motiv v-a cerut sa ramaneti peste program.Cineva a gresit la ambalarea produselor si atunci trebuiau verificate,aceasta este economia de piata.Daca colegii dvs nu vor sa ramana este problema lor ,insa vor fi primii pe lista la o disponibilizare.Cel putin eu daca as fi patron asa as face.Cateodata noi trebuie sa platim pentru greselile altora si acest lucru s-a intamplat si cu dvs.
ok..am inteles problema..noi am fost deacord pentru a fi sanctionati cei ce au gresit si am cerut ca noi sa semnam un act in care ne facem responsabili de urmatoarele greseli si sa ni se traga din salar. Problema este ca ei ne obliga sa ramanem peste program,nepontati pentru timpul ramas drept pedeapsa...exact asa s-au adresat ei "drept pedeapsa". Nu cred
ca intr-o companie cu 3000 de angajati te joci cu pedepse si ameninti angajatii. Eu vreau sa fiu sigur,pentru ca din cate stiu eu o asemenea obligatie este ilegala si o eventuala sanctionare este la fel fara explicatie,deoarece a refuza sa stai peste program fara sa fii platit nu se poate penaliza,parerea mea. Oricum multumesc foarte mult pentru timpul pe care mi l-ati acordat si va rog daca puteti sa-mi spuneti in termeni legali cum se prezinta aceasta situatie si daca am dreptate.