avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recurs civil posibilitatea verificãrii de scripte de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recurs civil posibilitatea verificãrii de scripte de cãtre însãși instanța de recurs

Bună ziua . Vă supun atenției următoarea speță : se solicită instanței de fond, prin acțiunea civilă introductivă, restituirea unui împrumut, constatat printr-un înscris sub semnătură privată, înscris ce nu conține formula bun și aprobat și nici nu îndeplinește cerința dublului exemplar . Astfel, în această situație suntem în prezența unui început de dovadă scrisă, și, pe cale de consecință, conform dispozițiilor din Codul civil, este permisă proba cu martori . În fața instanței de fond, se administrează proba testimonială cu un martor propus de reclamant și se ia interogatoriul pârâtului, care declară că nu recunoaște semnătura de pe înscris . În această situație, vis-a-vis de atitudinea pârâtului, instanța nu procedează la verificarea de scripte, în conformitate cu dispozițiile art. 178 Cod proc. civilă, iar pârâtul nu solicită administrarea acestei probe, sau eventual administrarea probei cu expertiză grafologică .
Reclamantul, nu solicită nici el verificarea de scripte, deși, în opinia mea, sarcina probei verificării de scripte revenea pârâtului, întrucât acesta contestă semnătura de pe înscrisul opus lui de ctre reclamant . Instanța respinge acțiunea ca nedovedită .
Ce se poate solicita instanței de recurs în opinia domniilor voastre ? Admiterea recursului, casarea sentinței instanței de fond și trimiterea cauzei spre rejudecare la această instanță pentru a se face verificarea de scripte și eventual o expertiză grafologică, modificarea nefiind posibilă, fiind necesară administrarea de probe noi ? Casarea cu reținere, instanța de recurs urmând să facă ea însăși verificarea de scripte, chiar dacă nu vorbim despre un înscris nou, depus în recurs ? În subsidiar, se poate cere modificarea setinței, și rejudecând, admiterea acțiunii așa cum a fost formulată, numai pe baza probelor administrate la fond, respectiv declarația martorului și interogatoriul pârâtei și bineînțeles înscrisul constatator al împrumutului ? Menționez că, pârâta, în afară de tăgătuirea semnăturii, nu a administrat nicio probă .
Cel mai recent răspuns: EU_2007 , utilizator 13:10, 2 Decembrie 2010
Trebuia sa cereti in prima instanta expertiza grafologica si in baza rezultatului pozitiv, puteati cere si sanctionarea penala a paratului pentru marturie mincinoasa.Nu e tarziu nici in recurs....e bine sa faceti proba grafologica pana la primul termen.
Nu intereseaza daca paratul avea un duplicat sau nu. L-ar fi interesat pe el daca contesta actul. Se poate presupune, sau pun ca exemplu: paratul a pierdut, aruncat actul.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Decembrie 2010
ContSters7431, utilizator
admiterea recursului si retinerea cauzei spre judecare.
Mulțumesc pentru răspuns . Să înțeleg că, în opinia dumneavoastră, instanța de recurs poate proceda la verificarea de scripte cu privire la un înscris care a fost depus în primă instanță, nefiind vorba de un înscris nou depus în recurs ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrarea probei cu expertizã în faþa instanþei de recurs sau în faþa instanþei de fond, dupã casare adrianadamian09 adrianadamian09 Am o actiune de anulare a unei decizii de accesorii pe contencios-administrativ cu ANAF. Mi s-a respins fondul, in mare parte pe motiv ca am refuzat ... (vezi toată discuția)
Imprumut - inscris liubcic_1988 liubcic_1988 am scris pe o coala de hartie faptul ca ma oblig sa dau o suma de bani unei persoane (nu am precizat termenul) ,fara martori si fara notar. are valoare ... (vezi toată discuția)
Procedura in instanta proces partaj Nina1 Nina1 1.In cate exemplare se depun documentele in instanta civila? 2. Reclamantul in momentul in care depune documente in instanta este obligat sa depuna un ... (vezi toată discuția)