avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sentinta divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sentinta divort

Buna ziua !
in data de 28.10.2010 a fost ultimul termen al divortului de sotul meu.
Avocata mea mi-a spus ca in termen de 30 de zile trebuie sa vina acas sentinta, insa nu am primit inca nimic. Am mers la judecatorie sa vad modul de finalizare al divortului si atunci inca nu se stabilise programul de vizitare pentru copil, acesta fiindu-mi incredintat insa se aprobase partial atat programul pe care l-am impus eu de vizitare cat si programul de vizitare solicitat de fostul sot.
Am doua intrebari :
1. In cat timp trebuie sa primesc acasa sentinta?
2. Daca acestei sentinte i se poate face recurs inseamna ca nu are valabilitate pana la momentul in care va fi definitiva si irevocabila?

de ce intreb acest lucru, este pt faptul ca eu vreau sa iau copilul si sa plec din casa, motivul divortului fiind violenta domestica insa nu pot sa plec fara aceasta sentinta; am mai incercat sa plec insa nefiind inca incredintat copilul nu l-am putut lua.
Cel mai recent răspuns: yvon , utilizator 08:14, 2 Decembrie 2010
Daca ati avut ultimul termen pe 28.10.2010 poate s-a amanat pronuntarea pentru o data ulterioara.In acelasi timp spuneti ca intanta s-a pronuntat asupra programului de vizitare.Deci s-a solutionat.Aveti dreptul sa faceti apel dupa ce primiti sentinta,dar aveti posibilitatea sa mergeti la judecatorie sa sariti etapa asteptarii acasa ca re poate dura f mult.Puteti sa plecati de acasa si in acest moment. deoarece nu patiri nimic.Nu va poate tine nimeni cu forta nici pe dvs.nici pe copil.Nu plecati fara copil.Sentinta poate fi ataca cu apel dupa pronuntarea apelului este devenind definitiva si executorie,daca apelul este atacat si cu recurs abia atunci sentinta devine definitiva si irevocabila.
Da, de solutionat s-a solutionat,
insa in momentul in care am intentat divort am luat copilul si am plecat la mama mea. Fostul sot a venit dupa mine si a luat copilul, am chemat poilitai si acestia au spus ca nu pot sa intervina daca nu este inca incredintat minorul.
Astfel ca nu imi permit inca o astfel de scena, mai ales ca acum copilul este si mai mare si pricepe, eu neavand inca nicio hartie la mana.

A doua intrebare era pt faptul ca fostul sot mi-a spus ca pana nu e definitiva si irevocabila sentinta, ceea ce vom primi acasa zilele urmatoare este ca si o apa de ploaie, adica nu are valabilitate.

Nu am reusit sa vorbesc cu avocata mea sa ma lamureasca in acest sens desi mie mi se pare o mare porcarie, dar cine stie? mai bine sa fiu informata.
Parerea mea e ca acea sentinta care o voi primi chiar daca nu e definitiva, tine locul defintivei pana aceasta se va pronunta. Dar in tara asta nu mai sti ce sa crezi. La fel cum si procesul de divort cu incredintarea copilului a durat peste un an de zile.

Editez pt ca am uitat sa spun ca dosarul se afla la judecatoare si nu pot afla inca programul de vizitare pana il redacteaza grefiera...cel putin asa mi-a spus avocata mea.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Decembrie 2010
yvon, utilizator
Dosarul cu siguranta este la judecator pt.a redacta sentinta,dar tineti aproape de grefiera si rugati-o sa va dea exemplarul catre dvs.cat mai repede.Cand a venit fostul sot sa ia copilul politia nu a observat ca a violat domiciliul mamei dvs?Mama dvs. avea posibilitatea sa ii depuna o plingare penala la politie pt.incalcare de domiciliu.Daca nu a trecut f mult timp o poate face si acum,mai ales daca sunt si martori.Daca copilul nu doreste sa plece la tata,in cazul in care plecati totusi de acasa chemati protectia copilului.Nu poate veni asa in casa sa va ia pur si simplu copilul ca doar nu este un televizor la dispozitia tatalui.In cazul in care plecati asteptati-va la plangeri penale din partea fostului sot.Nu ati precizat varsta copilului.
mutumesc pt raspunsuri !

Copilul are acum doi ani si jumatate
relatia dintre el si copil este buna, noi inca locuim impreuna, insa el ia copilul weekend de weekend si il duce la tara la parintii lui. In acest timp sta si el acolo. In timpul saptamanii sta acasa.
Acest program este stabilit de el si eu n-am nici o putere (fizica) legala sa fac ceva .
De dragul copilului incercati sa ajungeti la un compormis. Procesul dv este de durata daca fostul sot vrea sa va tina prin salile de judecata pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de divort.
Chiar daca primiti sentinta, aceasta nu este nici macar defnitiva.Fostul sot poare face apel in 30 de zile de la comunicarea sentintei si o luati de la capat cu judecata; uite asa mai stati pe la tribunal inca vreun an. Decizia data in apel este definitiva, nu si irevocabila, dar poate fi investita cu formula executorie si pusa in executare. Numai ca decizia din apel poate fi atacata cu recurs in 30 de zile de la comunicare si o luati de la capat.
Iar pe parcursul judecarii se pot intampla multe. De exemplu, in functie de probele administrate si de cine a solicitat incredintarea minorului, s-ar putea ca in apel sa fie schimbata sentinta referitor la programul de vizita sau mai rau la incredintarea minorului.

Alte discuții în legătură

Nerespectare program vizitare minor bartha ileana bartha ileana anul trecut in iulie am bagat actele de divort, in ianuarie anul curent s-a pronuntat divortul care a fost contestat la curtea de apel Tg Mures unde iar am ... (vezi toată discuția)
Art 307 - nerespectarea mãsurilor privind încredinþarea minorului nexus nexus Buna ziua, As vrea sa va intreb daca acest articol este aplicabil si in cazul in care nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva: [i]Reţinerea de ... (vezi toată discuția)
Divort vioreltulp vioreltulp Sunt tata am primit hotararea de divort si am un program de vizita a copilului,la sfarsitul hotararii scrie cu apel in 30 de zile-ma intereseaza daca eu pot ... (vezi toată discuția)