avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nerespectare program vizitare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nerespectare program vizitare minor

anul trecut in iulie am bagat actele de divort, in ianuarie anul curent s-a pronuntat divortul care a fost contestat la curtea de apel Tg Mures unde iar am castigat dar se mai poate contesta.problema sunt minorele, cele mari au putut opta cea mica de 6 ani mia fost incredintata mie si prin ordonanta presedentiala care s-a facut dupa introducerea divortului deoarece fostul sot a vrut sa ma sugrume si am fugit cu fata la mama dupa ce am bagat si ordonanta presedentiala care mia incredintat minora de 6 ani si cea mare de 17 ani a optat pentru mine cea de 15 ani ramanand cu tatatl.si divortul asa s-a pronuntat, probleme e ca nu a cerut sotul la nici un proces program de vizitare minor si tot timpul imi cerea fetita prin cele mari nu personal si ni i l-am dat si ma tot reclama pe la politie si parchet. dupa un timp la insistentele fetelor am lasat-o pe minora de 6 ani la el impreuna cu cea mare pe doua zile, dupa doua zile e edus-o inapoi, iar acuma in vacanta i-am dato pe o saptamana dupa care nu mai vrea sa mi-o dea inapoi numai cand o sa vrea el, dar va mai mentionez odata i-am dat-o de bine voie avand incredere in el ca mi-o aduce inapoi el nu are nici -o hirtie ca sa o poata vizita .ce trebuie sa fac sa o pot duce acasa?
Formulati plangere la politie.
dafca nu are hot de vizitare nu sunteti blig sa lasati copilul la el,plangere politie
Nerespectarea masurilor privind incredintarea copilului este o infractiune distinct incriminata in Codul penal, in art.307 .
Asadar,intrucat, pe cale de ordonanta presedintiala ( sentinta care poate fi atacata cu recurs , in termen de 5 zile de la pronuntare, fiind executorie de drept )v-a fost incredintat copilul , spre crestere si educare, inseamna ce aceasta hotarare trebuie respectata.
Desigur, dreptul de vizita al tatalui, incuviintat in cadrul acestui proces, nu trebuie , de asemenea , nesocotit.
Insa , instanta de judecata, cand a apreciat situatia de fapt, in baza intregului material probator, a dispus aceste masuri , de urgenta si cu precadere , in consideratie interesului superior al minorului .
Organele judiciare pot fi sesizate in termen de 2 luni de la data epuizarii activitatii infractionale.
Impacarea partilor si retragerea plangerii penale prealabile inlatura raspunderea penala, chiar daca sunt operante in etapa apelului sau a recursului procesului penal, deci pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

Insa , odata ce v-ati exprimat vointa in aceasta directie, nu mai puteti reveni asupra acesteia, impacarea si retragerea plangerii penale prealabile fiind totale , definitive si neconditionate.

In afara acestor masuri de coercitie, puteti apela la serviciile unui mediator , care va va da sfaturi de a stinge acest diferend pe cale amiabila.

Succes.
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Pentru a face o sesizare in legatura cu nerespectarea unui program de vizita stabilit printr-o hotarare judecatoareasca, unde ma pot adresa?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspuns pentru @bartha ileana
Nu este deloc clar ce spuneti dvs. in legatura cu judecata divortului.
Divortul se judeca la judecatorie, apoi in apel la tribunal si in recurs la curtea de apel, cu alte cuvinte daca ati ajuns la curtea de apel si v-ati judecat si in recurs, hotararea dvs. este definitiva si irevocabila.
Pentru ca tatal a luat minora si refuza sa o aduca , aveti posibilitatea sa formulati plangere pentru savarsirea infractiunii prev de art 307 al.1.c.pen.
Retinerea de catre un parinte a copilului sau minor, fara consimtamantul celuilalt parinte sau al persoanei careia i-a fost incredintat minorul potrivit legii, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Plangerea se depune la parchetul careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond sau la politie.
Plangerea se dovedeste cu inscisuri si martori.
Avand in vedere situatia expusa, dupa ce va veti recupera minora, puteti permite vizitarea minorelor doar in prezenta dvs.( daca doriti evident) sau daca nu mai doriti, nu-i mai permiteti tatalui vizitarea decat dupa ce acesta va obtine o hotarare prin care sa-i fie stabilit programul de vizitare al acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce patesc daca nu respect o hotarare judecatoreasca? anaromina anaromina Sunt in divort cu sotul meu. Dar, intre timp, el a inaintat o ordonanta pentru vizitarea copilului nostru care are 2 ani. A obtinut sa o ia 3 zile pe luna. nu ... (vezi toată discuția)
Drept de vizita prin ordonanta presedintiala LUBEN LUBEN Am obtinut dreptul de vizita printr-o ordonanta presedintiala si nu mi se respecta hotararea care mi s-a dat,ce pot face,unde ma pot adresa ? Pe ce perioada ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotariri judecatoresti vasy_v23 vasy_v23 va rog sa-mi raspunda cineva la intrebarea;ce pot face in cazul in care fosta mea sotie refuza sa-mi dea copilul in urma unei sentite de la o instanta de ... (vezi toată discuția)