avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nerespectarea hotariri judecatoresti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nerespectarea hotariri judecatoresti

va rog sa-mi raspunda cineva la intrebarea;ce pot face in cazul in care fosta mea sotie refuza sa-mi dea copilul in urma unei sentite de la o instanta de apel....si daca aceasta sentinta este definitva si daca se aplica?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Robert68 , utilizator 23:02, 22 Ianuarie 2011
Impotriva deciziei pronuntate in solutionarea apelului, persoana interesata poate declara recurs.
Asa fiind, decizia Tribunalului este definitiva, dar nu este irevocabila.
Pentru binele copilului e mai bine sa asteptati curgerea termenului de recurs, iar daca a fost declarat, solutionarea recursului pentru ca apoi sa puneti in executare hotararea irevocabila.
Deja copilul e traumatizat de divortul parintilor ....in recurs este posibila schimbarea solutiei deja pronuntate .... deci, mai bine asteptati ca hotararea sa ramana irevocabila.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Ianuarie 2011
Mihaela Nevoie, Avocat
am uitat sa va spun ca am un program stabilit de instanta de apel de simbata orele 10-18 si copilul a fost la mine deja de 3 ori programului de vizitare a 2 si a 4 sambata din saptamina
de fiecare data copilul nu vrea sa mearga la mama,eu l-am vizitat la gradinita de cel puti 2 ori pe saptamina...in concluzie isi doreste mult sa fie si la mine....va mai mentionez ca pina la div copilul avea 5 ani ...de atunci a trecut un an..copilu este f atasat de mine...si nu am pierdut legatura cu el...insa mama profita de faptul ca sufar din aceasta cauza si azi a refuzat sa-mi dea copilul pemotiv ca am depus recurs
Pretextul sotiei dvs. de a nu va lasa sa vedeti minorul, dat fiind faptul ca ati declarat recurs este nejustificat , pentru ca dreptul parintelui caruia nu i s-a incredintat minorul este unul prevazut de lege si nu este lasat la voia si cheful celui obligat sa se supuna legii si unei hotarari judecatoresti implicit.
Hotararea instantei din apel este definitiva si poate fi pusa in executare deja prin intermediul unui executor judecatoresc.
Art. 376 c.proc.civ.
Se investesc cu formula executorie hotararile care au ramas definitive ori au devenit irevocabile, precum si orice alte hotarari sau inscrisuri, pentru ca acestea sa devina executorii, in cazurile anume prevazute de lege.
Oricum programul dvs.unul extrem de restrans , iar in recurs acesta poate fi admis pe programul solicitat la fond..pentru ca banuiesc ca el a fost altfel solicitat sau in cel mai rau caz instanta poate respinge recursul si dreptul dvs. de a vizita ramane in aceleasi limite ca zile si ore asa cum a fost sabilit de instanta de apel.
De asemenea , amintiti-i fostei sotii ca exista si varianta plangerii penale pentru savarsirea infractiunii de nerespectare a masurilor privind incredintarea prev de art.307 al.2 c.pen.
Art. 307. - Nerespectarea mãsurilor privind încredintarea minorului
Retinerea de cãtre un pãrinte a copilului sãu minor, fãrã consimtãmântul celuilalt pãrinte sau al persoanei cãreia i-a fost încredintat minorul potrivit legii, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 3 luni sau cu amendã.
Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã fapta persoanei cãreia i s-a încredintat minorul prin hotãrâre judecãtoreascã, spre crestere si educare, de a împiedica în mod repetat pe oricare dintre pãrinti sã aibã legãturi personale cu minorul, în conditiile stabilite de pãrti sau de cãtre organul competent.
Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
De asemenea, trebuie sa mai stiti ca aceste hotarari nu au autoritate de lucru judecat, astfel ca programul initial stabilit poate fi ulterior modificat pe calea unei alte actiuni judecatoresti, evident administrand probe din care sa rezulte necesitatea modificarii acestuia.;)





Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Eu am fost nevoit sa formulez in 2007 plangere penala pentru nerespectarea programului de vizitare al minorului, conf art. 307 alin. 2 Cod Penal. Ca dovezi am prezentat 7 procese verbale ale executorului judecatoresc, care se refereau la aceeasi sentinta irevocabila de program de vizitare minor. In aceste procese verbale se arata clar reaua-vointa a debitoarei. Cu toate acestea, procurorul a scos-o pe debitoare in 2010 (dupa trei ani!!!) de sub urmarirea penala motivand ca nu exista latura subiectiva a infractiunii, deci conf art. 10 lit. b Cpp, infractiunea nu exista.
Bine-nteles ca a trebuit sa fac plangere impotriva rezolutiei procurorului, catre prim-procuror. Ce credeti ca va urma?...
MACAR ACUM VA VEDETI COPILUL?

Alte discuții în legătură

Nerespectare program vizitare minor bartha ileana bartha ileana anul trecut in iulie am bagat actele de divort, in ianuarie anul curent s-a pronuntat divortul care a fost contestat la curtea de apel Tg Mures unde iar am ... (vezi toată discuția)
Divort- program vizita minor ContSters228472 ContSters228472 Conform programului de vizita asa cum este stabilit in h.j. dar din cauza apelului (apel in care urmeaza sa fie discutata plata pensiei - natura sau bani) nu ... (vezi toată discuția)
Divort cu copii nagyjudith nagyjudith Dupa sentinta de divort minorii sunt incredintati mamei, cu drept de vizita acordat tatalui la fiecare a 2/a saptamana. Ce poate face tatal daca mama refuza ... (vezi toată discuția)