avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Art 307 - Nerespectarea mãsurilor privind ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Art 307 - Nerespectarea mãsurilor privind încredinþarea minorului

Buna ziua,

As vrea sa va intreb daca acest articol este aplicabil si in cazul in care nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva:

Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Formularea mi se pare interpretabila, as vrea sa va intreb daca atributul "căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii" se refera doar "persoanei" sau si "parintelui"?

Adica, daca sunt un parinte "simplu" fara sa mi se fi incredintat copilul prin hotarare judecatoreasca, poate celalalt parinte sa mute copilul la domiciliul sau?

In speta, celalalt parinte are o hotarare judecatoreasca de stabilire a domiciliului minorului la adresa sa, pronuntata in fond cu drept de apel in 15 zile. Desi hotararea nu este definitiva, celalalt parinte s-a hotarat s-o puna de pe acum in aplicare, impunandu-mi un program de vizitare. Acest lucru mi se pare un abuz, insa politia nu are nicio parghie legala pt a interveni.

Mai departe, ce se intampla daca nu returnez minorul dupa acest "program de vizitare" neoficial? Incalc cumva legea? Daca da, ma intreb ce sens mai are apelul?

Procesul este inceput in 2012, deci pe codul vechi.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:00, 14 Mai 2013
e executorie. si deci daca instanta a incredintat copilul unuia din parinti atunci parintele il ia acasa. nu lasi copilul pe strada sau in parc pana la judecarea recursului. daca nu inapoiezi copilul dupa ora de vizitare poti in afara de inchisoare in cazuri grave sa-ti pioerzi si dreptul de a vedea copilul.
Voiam o confirmare, insa alti doi avocati mi-au spus ca dupa codul vechi hotararile din fond nu sunt executorii, doar cele din apel. Hotararea nu este nici macar comunicata inca.

La fel mi-au spus si la politie, ca pana nu vad stampila dreptunghiulara cu "hotarare definitiva" nu intervin.

Fondul problemei este ca minorul nu vrea sa plece cu celalalt parinte, vrea sa stea cu mine. Nu ca as vrea sa fiu abuziv.
Eu tind sa cred ca cei doi avocati cu care v-ati consultat au dreptate.
Daca va judecati dupa vechiul Cod de Procedura Civila, hotararea din fond NU este executabila, urmeaza apelul, care poate dura chiar cat procesul de fond. Abia dupa comunicarea deciziei din apel, hotararea devine definitiva.
Asa ca minorul poate locui in continuare cu dvs.

Sentinta dvs. este atacabila cu apel prin urmare ea nu este definitiva.
Daca ar fi fost atacabila doar cu recurs, atunci ar fi fost definitiva de la data pronuntarii.
In schimb decizia instantei de apel este definitiva de la data pronuntarii.
Art.377 c.proc.civ.
(1)Sunt hotărâri definitive:
1.hotărârile date în primă instanţă, potrivit legii, fără drept de apel;
2.hotărârile date în primă instanţă care nu au fost atacate cu apel sau, chiar atacate cu apel, dacă judecata acestuia s-a perimat ori cererea de apel a fost respinsă sau anulată;
3.hotărârile date în apel;
4.orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu apel;

(2)Sunt hotărâri irevocabile:
1.hotărârile date în primă instanţă, fără drept de apel, nerecurate;
2.hotărârile date în primă instanţă, care nu au fost atacate cu apel;
3.hotărârile date în apel, nerecurate;
4.hotărârile date în recurs chiar dacă prin acestea s-a soluţionat fondul pricinii;
5.orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"definitiv si irevocabil"?! valceanu_liliana valceanu_liliana Buna seara! As dori sa stiu cand devine o hotarare judecatoreasca\"definitiva si irevocabila\"!?!?(in cazul meu)...Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un ... (vezi toată discuția)
Incredintarea copilului cosmina_m cosmina_m sunt disperata.am plecat impreuna cu sotul in urma cu 5 ani in Spania.aici au inceput problemele si ne-am separat.el a plecat in alt oras.relatia a ramas ... (vezi toată discuția)
De la ce data incepe sa curga perimarea dosarului civil ? oanaportar oanaportar Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: - un dosar penal s-a dat in pronuntare la data de 20.02.2018, - hotararea /Apel s-a pronuntat la data de 06.03.2018 - ... (vezi toată discuția)