Buna dimineata. As vrea sa propun o intrebare, din sfera dreptului civil.
In speta, in cursul zilei de ieri, am fost implicat intr-un accident de circulatie, fara victime, soldat cu avarii la masina mea. Soferul celeilalte masini implicate in accident, a efectuat o manevra de mers inapoi, intr-un mod "cu totul" neregulamentar (daca mi-e permis sa fortez limba romana), dupa ce, fiind parcat in coltul unei intersectii, blocand vizibilitatea participantilor la trafic, vorbind la telefon si aflandu-se pe un drum cu sens unic, a pus in miscare masina in marsarier, acrosandu-ma pe mine, care eram oprit regulamentar pe banda mea de circulatie, asteptand sa fac un viraj spre dreapta. Trecand peste faptul ca individul a iesit din masina si a inceput sa-mi transmita ganduri neortodoxe, ce indeplineau conditiile de tipicitate a infractiunii de amenintare... a acceptat, cu mari eforturi de vointa, sa ma insoteasca, in cursul zilei de azi, la compania de asigurari pentru a se constata avariile si pentru a se demara procedura de despagubire de catre asigurator.
Intrebarea mea este: Tinand cont de faptul ca asiguratorii ofera servicii mediocre, lucru ce ma ingrijoreaza sub aspectul faptului ca s-ar putea ca masina mea sa fie "carpita" (e vorba de un model german limuzina) prin serviciul prestat de asigurator... si cunoscand conditiile raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie (mentionez ca sunt student la drept in anul 4), sunt indreptatit ca, dupa ce as constata efectuarea unei reparatii de proasta calitate la masina mea, sa intentez o actiune personala (in pretentii) intemeiata pe RCD soferului masinii ori companiei de asigurari pentru a-mi acorda sporul de bani necesar sa efectuez o reparatie in conditii optime (piese noi originale, vopsit profesional) sau actiunea ar fi respinsa ca inadmisibila in temeiul faptului ca mi s-a oferit deja o reparare a prejudiciului (o reparatie de proasta calitate ori mediocra)? Intentia mea nu este alta decat sa restabilesc situatia initiala dinaintea accidentului, adica masina mea sa fie intacta, impecabila, asa cum era pana in secunda impactului.
Multumesc.
Buna ziua !
Avand in vedere prevederile legale si luand in considerare cele scrise de dumneavoastra, va pot spune ca, in cazul unei reparatii necorespunzatoare, puteti actiona in instanta firma ce efectueaza lucrarea. Intrucat cel vinovat este asigurat , impotriva acestuia si a firmei asiguratoare va puteti indrepta in masura in care suma acordata pentru reparatii nu acopera integral pagubele( si numai in proportie cu ceea ce nu s- a acoperit).
Cu stima !
Firma de asigurare trebuie sa va puna la dispozitie o lista cu service-urile agreeate , la care dvs puteti apela . Nu asiguratorul va repara masina. Alegeti un service in care aveti incredere , si duceti masina acolo. Pe de alta parte puteti solicita plata anticipata numerar a costului reparatiei , si mergeti dvs. unde vreti sa o reparati .
Dar daca ati fost depagubit , intr-unul din aceste moduri , nu mai puteti actional in baza RCD, intrucat in formularele pe care va trebui sa le semnati cu ocazia acordarii despagubirii se specifica faptul ca nu mai aveti nicio pretentie de la asigurator sau persoana asigurata.
Ce vreti dv va fi cam greu. Cea mai buna varianta este sa mergeti la unul din atelierele agreate de asigurator si sa va intocmeasca un deviz preliminar si apoi sa solicitati sa va dea o suma de bani corespunzatoare cu acel devi din care se va scadea TVA-ul pt piese si sa va reparati masina in regie proprie.
Dauna rca
ContSters308077
Buna ziua,
Am avut un eveniment rutier , persoana vinovata fiind asigurat la o anumita firma de asigurarea. Masina mea avariata este un vw golf af. 2006 . ... (vezi toată discuția)