avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instanta de fond nu se pronunta pe fondul cauzei!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instanta de fond nu se pronunta pe fondul cauzei!

Instanta de fond nu se pronunta pe fondul cauzei, se pronunta pe exceptia de fond PUTEREA LUCRULUI JUDECAT, fara ca sa puna in discutie cu precadere aceasta exceptie de fond, inlaturand celelalte dovezi ca martori inscrisuri oficiale. Instanta a facut referire la solutia data de Instanta de Contencios Administrativ care a dat o hotarare fara implicarea functionarului public.
Am declarat recurs in termenul legal, insa am considerat ca daca instanta nu s-a pronuntat pe fondul cauzei, am depus motivele de recurs cu 5 zile inainte de termen, in care am aratat NULITATEA sentintei, insa instanta de recurs, a declarat NUL recursul facut de mine.
Intrebare: Instanta putea sa declare nul recursul ca nemotivat in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: vbrabete , utilizator 19:47, 2 Decembrie 2010
Imi este greu sa inteleg ce spuneti dvs. insa .. ca sa rezum eu am inteles asa>
Ca dvs. ati invocat aparari pe fond dar instanta a invocat -sau a admis cel putin- exceptia autoritatii de lucru judecat.
Drept urmare dvs. ati declarat recurs insa motivele de recurs le-ati depus cu 5 zile inaintea termenului de judecata iar nu in termenul prev. de art.301 c.p.c.
Daca e corect ce am inteles ... instanta are dreptate.
Inainte de toate pentru ca exceptiile fac inutila cercetarea in fond a cauzei. Drept urmare .. daca exista autoritate de lucru judecat ...ce rost mai avea sa faca aprecieri asupra fondului ?
Cat priveste modalitatea originala in care ati considerat dvs. ca trebuie sa faceti recursul .... cred ca instanta a avut dreptate din nou. Nu de alta dar disp. art.303 c.p.c sunt neinterpretabile>
Recursul se va motiva prin insasi cererea de recurs ....
..
Deducem noi .. ca daca textul nu distinge ... nici noi nu trebuie sa distingem .... So .. Pentru orice motiv de recurs ... functioneaza aceiasi regula.
Exceptia puterii lucrului judecat este o exceptie de fond, dar asta nu inseamna ca se discuta atunci cand se da cuvantul pe fondul cauzei (faceti o usoara confuzie). Puterea lucrului judecat nu poate fi invocata niciodata ca o aparare pe fond, pentru ca, desi elemente precum obiectul si cauza vizeaza fondul raportului litigios, instanta sesizata cu cea de-a doua actiune nu verifica insusi fondul dreptului, ci numai identitatea acestor elemente in cele doua actiuni.

Impotriva hotararii judecatoresti trebuia sa declarati recurs motivat in termen de 15 zile de la comunicarea hotararii. Potrivit art. 306 Cod procedura civila, recursul este nul daca nu a fost motivat in termenul legal. In fata instantei de recurs pot fi invocate motive de ordine publica, deci fara ca acestea sa fi fost cuprinse in cererea de recurs (dar nu vad ce motive de ordine publica ati fi putut invoca).
Exceptiile stiu ca se judeca cu precadere, separat de fondul cauzei, ori instanta nu a pus in discutie aceasta exceptie, mai mult in considerentele hotararii a motivat dispozitivul tocmai pe hotararea instantei de contencios, ori in acest caz nu sunt intrunite conditiile art. 1201 Cod Civil. Nu s-a discutat inainte de fond, nu exista incheiere interlocutorie in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritatea lucrului judecat Mihai Pop Mihai Pop Buna ziua, O decizie de eliberare din functie anulata prin hotarare judecatoreasca devenita irevocabila prin nerecurare se bucura de lucru judecat( potrivit ... (vezi toată discuția)
Hotãrâri potrivnice date de instanþe deosebite, cãi de atac flory1 flory1 Buna seara, litigiu de munca. prima instanta da o hot. a doua, curtea ca instanta de recurs da o hotarare potrivnica. c.p.c spune: conform 322 pct 7, ... (vezi toată discuția)
Nesolutionarea unei exceptii ridicate in recurs: nulitate ctynn ctynn este obligatoriu ca instanta de recurs sa se pronunte pe o exceptie si in dispozitivul sentintei? pentru acest motiv a fost admisa o contestatie in ... (vezi toată discuția)