Reprezentand o firma de distributie de tip SRL, am inteles de la serviciul nostru de contabilitate ca poate fi decontat lunar numai o anumita cantitate de combustibil destinat consumului autovehiculelor proprii, in baza unor legi specifice.
Avand in vedere totusi ca firma este o firma exclusiv de distributie, cu livrare la domiciliu/sediul firmei, evident ca acest consum este ceva mai mare decat cel prevazut de lege pentru SRL-uri. Exista cumva vreo exceptie pentru firmele de distributie care sa prevada cumva % (procent din valoarea marfii distribuite)?
Va rog furnizati-mi un link catre o lege care prevede explicit nivelul maxim al decontului de combustibil auto pentru firmele SRL Distributie.
Consumul carburantului este dovedit prin foile de parcurs zilnice. Conform foilor de parcurs si km parcursi se face un calcul al consumului. Aici se face limitarea. Nu stiu daca o sa gasiti undeva exact niste cifre.
Evident ca intocmim foi de parcurs, evident ca se efectueaza calculul consumului si se calculeaza kilometrii parcursi singura problema este ca ne-a fost sugerat sa nu depasim valoric financiar o anumita suma, iar costurile combustibililor necesari sunt ceva mai mari decat valoarea limita pentru un SRL.
M-am re-consultat cu serviciul nostru de contabilitate explicandu-mi-se ca nu exista o limita a acestor cheltuieli, dar ca la un eventual control financiar, ni se poate "da cheltuiala jos" si TVA-ul aferent si apoi sa fim pusi in situatia de a plati diferenta de impozit pe profit si TVA. In fapt tocmai o astfel de situatie am dori sa o evitam, atata timp cat serviciul de contabilitate are "mici nedumeriri" cand vin deconturile, cu siguranta ca un control poate transforma aceste "nedumeriri" in certitudini, stiind ca pe alocuri legile sunt foarte usor de interpretat.
Ma interesa daca exista undeva clar: la cifra de afaceri X se poate deconta Y% , ori la X autoturisme se poate deconta Y% din valoarea marfii transportate, ori ceva asemanator, cum exista de exemplu decontul de protocol care este foarte clar 2%.
oK. Asta incercam sa va explic. Se va accepta ca si cheltuiala deductibila exact ce se scrie pe decont si se poate proba in km. Inspectia o sa calculeze daca la km scrisi pe decont se poate consuma x kg de combustibil...................in functie de masina......
Reper nu exista in codul fiscal o limita la acesta cheltuiala, ci doar se probeaza ............